adrian.silimon
inginer, programator web și blogger
Efectul Roseto
ne influneţează viaţa socială starea de sănătate?

Roseto, Pennsylvania, este localitatea după care a fost numit acest efect, și este prima mărturie documentată din istoria contemporană, făcută chiar de un doctor cardiolog, care arată cât de importantă este viața socială pentru sănătate.

TL:DR Poluarea crește riscul mortalității cu 6%, obezitatea cu 23%, abuzul de alcool cu 37%, iar singurătatea cu 45%. Așa zice doamna Lissa Rankin:

Cum să zic, 45% e un procent foarte mare și pare greu de crezut. Dar se pare că, la fel ca atunci când ne expunem la radiații de exemplu, aceasta ne afectează în timp. Cam asta zic eu că este de luat din discursul de mai sus:

  1. Suntem ființe sociale: în piramida lui Maslow apartenenţa la grup este pe nivelul 3, înainte de stima de sine. Cu alte cuvinte nevoia de a manifesta grijă faţă de semeni este mai importantă decât gija de sine.
  2. Creierul nostru este extraordinar în a face un lucru - acela de a se proteja, asta chiar în detrimentul altor organe. Când suntem lipsiţi de contact social creierul va stimula producerea de hormoni specifici stării de anxietate. Organe ca inima şi şi pancreasul reacţionează la aceşti hormoni funcţionând într-o stare de ”fail safe”.
  3. Mecanisme care în mod normal ne ajută să ne vindecăm sunt inhibate, din motinvul mai sus menţionat.

Sunt puține date, din păcate pe acest subiect, dar tind să cred că odată ce avem mai multe date aceste cifre vor fi confirmate.

Dar, totodată vreau să atrag atenția că viață socială nu înseamnă, doar ieșit în club sau la restaurant, la bere sau în vacanță. Ci mai mult statul de vorbă cu oameni. Dacă îi cunoști și manifești o oarecare încredere, cu atât mai bines. Cu alte cuvinte, o convorbire de 10 minute la telefon cum mama, va alunga singurătatea mai repede decât 10 nopți în club.


• articol citit de 90 de ori
• ultima modificare s-a înregistrat sâmbătă, 29 August 2020 la 22:46:07