adrian.silimon
inginer, programator web și blogger
Motive: Epic vs Apple
războiul comercial s-a mutat pe app store

Acum câteva săptămâni, Epic dădea în judecată Apple în ceea ce se vrea a fi o luptă împotriva monopolului pe care producătorul de telefoane îl are pe App Store.

Scurt intro

Dacă nu sunteți familiarizați cu acest subiect, înainte de a începe să-mi expun opinia trebuie să vă descriu cum stă treaba: Apple, pe lângă telefoane cu sistem de operare propriu și alte gadget-uri mai oferă și un App Store. Desigur și Google are Play Store, dar diferența majoră este că pe telefoanele Android, poți instala - pe barba ta desigur - și aplicații din alte app stores sau chiar aplicații pe care le descarci. Acest lucru nu este posibil pe terminalele Apple, aici ai un singur store, the App Store - care este controlat de Apple. Adică compania decide ce aplicații apar în acel store și ce aplicații dispar. Iar tu ca și user nu ai o opțiune în acest sens. Binețeles cu promisiunea că ești protejat de malware, privacy și alte cele.

Dar ce avem noi aici?

Desigur, cred că mare parte din utilizatorii de terminale Apple sunt mulțumiți de asta - dovadă profiturile companiei, dar pe lângă control Apple mai impune și o taxă de 30% pe fiecare tranzacție efectuată în store.
Acesta, așa cum zice Apple, e un revenue stream pentru mulți dezvoltatori de aplicații, dar taxa asta i-a făcut unii dezvoltatori ca Spotify și Netflix să renunțe la vânzarea de subscripții prin acest store pentru că ieșeau pe minus. Bilă neagră pentru Apple aici.

Treaba cu 30% stă cam așa

Bun deci să zicem că pe tine te costă $10 pe lună ca să oferi un serviciu unui utilizator și scoți pe piață serviciul cu un cost de $11 per subscripție ($1 ca să fii și tu pe profit, right!). Dar vrei să vinzi subscripții și pe App Store, că ai auzit că trebe să fii și acolo ca să fii băgat în seamă. Presupunând că ești complet afon de taxa de 30%: pui prețul la $11 și acolo pe store. Și toate bune și faine până când vezi că la tine în bancă ajung doar $7,7 pentru fiecare subscripție vândută!
Practic ești în pierdere. Și ai doar două opțiuni: crești artificial prețul pe App Store - dar userii o să afle că ”dincolo era mai ieftin” și strici imaginea companiei, sau le spui frumos utilizatorilor că nu le iei banii prin app store și să se ducă frumos la saitul tău și să cumpere de acolo.

Ce zice Mr. Epic Games

CEO-ul Epic, nenea Tim, zice că într-o economie liberă n-ar trebui să existe un astfel de monopol, și că utilizatorii au dreptul să aleagă de la cine cumpără ei aplicații. Cu alte cuvinte să poți instala și alte app stores și să cumperi de acolo apps și mai ales jocuri. Un fel de a zice, noah noi vrem să ne facem app store-ul nostru de unde jucătorii să își poată lua chestii fără să ne modereze Apple!

Ce zice Mr. Apple

Celălalt Tim, zice că vezi tu, dar pe lângă canalul de distribuție, către milioanele de useri vă dăm și unelte cu care să faceți jocurile: limbaje de programare ca Swift, API-uri grafice ce Metal și spațiu de stocare în cloud și astea costă! Dar mai ales, ați acceptat acest contract acum câțiva ani. Adică dacă nu vă mai place în clubul nostru select n-aveți decât să vă luați catrafusele.

☭ CCP vs.  App Store

Războiul comercial dintre China și Statele Unite e în toi. Apoi Tencent deține 40% din Epic Games. Presupun că guvernul Chinez a anticipat reacția Statelor Unite la TiKTok (ByteDance), dar asta nu este nici pe departe o contra-ofensivă, este mai degrabă o încercare de a seta un precedent.

Vedeți voi dacă guvernul Chinez ar interzice mâine Apple la ei în țară, deși ar putea să o facă lejer, ar arăta foarte rău în ochii comunității internaționale. Deci de ce să pară ei ”the bad cop”.
În schimb, deși anticipează că Epic nu o să câștige procesul cu Apple, doar se ține în State, ar putea ușor să argumenteze că Apple deține un ”monopol periculos” cu acest App Store la ei în țară și să-i impună opțiunea de a instala și alt store pe telefoane. Cum ar fi un App Store chinezesc, cu aplicații aprobate de CCP (Chinese Comunist Party).

Cred că aici se învârte miza acestui proces, în ograda unor companii din tehnologie, a căror succes atinge pentru prima oară în istorie, ambițiile unor state din lumea I.


• articol citit de 59 de ori
• ultima modificare s-a înregistrat duminică, 25 Octombrie 2020 la 22:05:09