Acest articol apare în urma unor discuții purtate cu câțiva așa-ziși ”utilizatori” Windows. Utilizatori care se întreabă: ”Care Windows e mai bun?”, ”Cum să fac să nu-mi mai expire Windowsul?”sau ”Cred că trebuie reinstalat că e prea vechi”. Ce e pus între ghilimele sunt citate din aceste discuții.
De ce ar trebui să utilizezi linux?
Pentru că nu ai bani să cumperi o copie de Windows!
Da da, știu că mulți o să replice ”da ce trebuie plătit pentru el?”. Da! Adică nu știați? Da bine tipu ăla de la magazin sau din scara blocului care l-a instalat nu v-a spus. Păi nici nu era obligația lui să vă spună! Vedeți aici chestia stă la fel cum ai împrumuta permament mașina unui prieten – știind că nu ai permis. Sigur toată lumea știe că are nevioie de permis ca să conduci, dar să presupunem că tu nu știi! Și te oprește poliția! Pe cine crezi tu că o să amendeze? Pe prietenul care ți-a împrumutat mașina, și a omis să spună ca ai nevoie de permis? Nu. O să te amndeze chiar pe tine, iar prietenul poate zice că i-ai furat mașina și te bagă și mai adînc în groapă!
Ei cam la fel e și cu Windows, e obligația ta să te interesezi dacă ești în legalitate sau nu!
Pentru că nu ai nevoie de antivirus!
”Adică nu sunt viruși pe linux?”. Da. Dacă o să întrebați un specialist o să ajungeți la un dialog de genul: ”-Ba da sunt viruși pentru linux.”; ”-Și ce fac?”; ”-Infectează partițiile Windows.” . Și pe linux treaba așa stă. Modul de funcționare utilizatori/drepturi respectiv utilizatori/programe/drepturi, face practic imposibilă funcționarea unui virus linux, pe un alt sistem decât pe cel care a fost testat. Singurele amenințări pot veni pe calea unor extensii gen Flash, Java sau .NET care sunt distribuite de companiile proprietare . Dar din nou și acestea sunt limitate de acces, doar la fișiere utilizate de programul cu rol container. Deci în cazul Flash , cel mai nașpa lucru care se poate întâmpla e să nu mai funcționeze browserul web. Și exceptând faptul că unii utilizatori sunt idioți (mă refer la cei care răspund la mailuri de la necunoscuți, care la cer datele personale!) gama de sisteme de operare linux e cea mai securizată.
Acum pe Windows treaba stă cam așa: ”Am antivirus, încă cu serial”. Serial care, de cele mai multe ori, ca și sistemul de operare – e un crack. Adică e o liceență obținută ilegal. Acuma fără să vreau să rănesc sentimentele cuiva: ”Cât de idiot trebuie să fii să ai sistem de operare crack, antivirus crack și să presupui că ești în siguranță! C ‘mon Man! Cred că glumești!!!” . BTW Bună glumă!
Nu o să trec cu vederea faptul că cu Vista și Windows 7 s-au făcut progrese mari în ceea ce privește securitatea SO-ului Windows, dar tot ai nevoie de antivirus.
Pentru că pornește mai repede.
Pe acelaș sistem, un linux updatat la zi, pornește întodeuna mai repede decât Windows. Ca și Windows, și sistemele de operare linux au mai multe versiuni care se adresează diferitelor tipuri de utilizatori. E total greșit să crezi că linux e pentru servere. Există și versiuni pentru servere, și e un SO mai bun pentru un server tocmai datorită securității, dar există versiuni destinate desktop, notebook, mobile ș.a.m.d. .
Pentru că se potrivește perfect nevoilor tale.
”Mai toată ziua stau pe internet… .” – răspund o mare parte dintre utilizatori. Asta include Facebook, sit-urile cu torente, dc++, e-mail etc. Și uite așa devine mai importantă utilizarea internetului decât a calculatorului – care totuși știe să facă mult mai multe. Mai nou, chiar nu ai nevoie de calculator ca să stai pe internet – poți să-ți iei o tabletă PC sau un smartphone, și nu ocupă atâta spațiu. Deci, dacă tot îl folosești numai pentru internet, calculatorul, ce rost mai are să dai bani în plus pentru o liceență de Windows! Linux e gratis, și la fel ca Windows dispune de toată gama de protocoale și soft-uri pentru acces la internet sau rețele p2p.
”Da da nu merg jocurile!”. ”Photoshop nu merge pe linux!”
Linux nu e un sistem de operare renumit pentru jocuri. Deși există foarte multe jocuri renumite disponibile sub linux care să te țină în priză (de exemplu: seria Unreal Tournament), plus multe MMO-uri acum la modă (Vendetta) plus o mulțime de jocuri gratis de toate genurile. Este posibil să nu găsești o versiune pt. linux la jocului tău preferat, dar cu siguranță vei găsi un înlocuitor.
Dar partea bună abia acum urmează! Pentru că, dacă ești dispus să înveți ceva nou, poți să folosești un emulator de gen Wine, cu care să rulezi aplicațiile tale preferate de pe Windows – chiar și Photoshop! Da ați auzit bine, găsiți aici un tutorial.
Există o fobie în rândul utilizatorilor de Windows, respectiv că dacă intri în Control Panel, sau într-o zonă de configurații poți să-ți strici cu totul calculatorul. Pe vremea Windows 3.1, ’95 sau ’98, această superstiție era oarecum motivată de numărul mare de bug-uri ale sistemului de operare. Și de aceea nu recomand linux, celora care mai au încă această fobie – va fi întodeauna mai ușor să plătească pe cineva cu mai multă dexteritate să le rezolve problemele, cineva care vorba aia ”nu și-a băut cerneala!”.
Dacă e linux așa bun, și gratis de ce nu îl utilizează toată lumea?
Să recunosc, ar fi plictisitor să trăim într-o lume perfectă! Și Windows are locul lui, ca orice sistem de operare. Pe de altă parte, politica de business Microsoft s-a îmbunătățit, la fel ca și Windows de altfel. Iar Windows excelează la unele categorii cum ar fi jocurile pe platforma DirectX, suita Office, suportul pentru drivere, API-ul .NET, Silverlight sau C#. Dar să nu uităm că acestea sunt susținute de un efort financiar. Un efort pe care fiecare posesor al unei copii legale de Windows îl suportă. Asta face posibilă o campanie de marketing mai bună și mai multe licitații câștgate în mediul guvernamental.
Și per ansamblu, pentru utilizatorii business, care au motive serioase să investească, Windows poate este un SO mai bun. Dar pentru utilizatorul casnic (home user) singurul atu al Windows – ului este finisajul. Arată mai bine cu ”setările din fabrică”! Linux, arată și el de destul de bine ce ”setările din fabrică”, și chiar oferă mult mai multe opțiuni de personalizare decât Windows a oferit vreodată – din nou pe gratis, dar trebuie să fii mai curajos să le descoperi. Este pentru utilizatorii care vor mai multă libertate. Windows pare să se adreseaze celor care nu-și doresc să schimbe ceva atâta timp cît merge.
Iar Linux are milioane de utilizatori din toată lumea, versiuni traduse, forumuri și comunități în mai mult de 25 de limbi incluzând desigur și româna.
Windows-ul meu merge strună. Nu văd vreun motiv să renunț la el.
Ăsta nu vrea să fie un articol anti-windows! Mai mult unul anti-windows piratat. Dacă ești mulțumit de Windows-ul tău, e foarte bine. Prima dată ar trebui să te gândești dacă l-ai obținut pe cale legală și dacă a meritat investița! Iar dacă ai momente care declanșează acest deja-vu: ”Sigur am apăsat eu pe ceva, și nu trebuia!” (Oare, când om scăpa de mentalitatea comunistă… ?!), poate că ar fi momentul să faci o schimbare.
De unde poți începe cu linux?
Cea mai bună distribuție pentru începători mi se pare Ubuntu. Desigur nu este singura, mai sunt și Fedora Project, OpenSUSE, Mandriva și multe altele. Dar dacă ați ajuns la concluzia că linux e mai bun pentru voi, și vreți să îl încercați, care este și scopul acestui articol, trebuie să știți că linux vine în versiune Live CD, adică nu trebuie neapărat instalat pe calculator ca să meargă. Doar bootați de pe CD/DVD, și pornește. Desigur rulat de pe Live CD poate fi un pic mai lent decât instalat, și nu poți instala soft-uri noi, dar e ideal pentru testare. Apoi dacă îți place poți să îl instalezi.
Aș vrea să subliniez că, deși încă se mai face tevatură pe subiectul Windows versus Linux, comunitatea linux nu s-a axat niciodată pe această tehnică de marketing. E adevărat că există grupuri care susțin că e linux cel mai bun SO, la fel cum există gupuri care spun că Windows are cele mai bune API-uri și drivere.
Dar vorba vine: ”Cele mai bune lucruri în viață sunt gratis!” .
Super articol :D felicitari :) :)
Multi utilizatori de windows ar trebui sa citeaza ca ati scris voi aici.
Respect.
Multi ar trebui… daca ai vedea cat de multi sunt care habar nu au ce fac la taste, care abia descopera pc-ul si cred ca firma de net trebuie sa le „repare” lor pc-ul ca l-au luat la mana a 15 cu un win piratat de 5 ori si dupa utilizat de alti 10 necunoscatori si isi dau seama ca nu pot face nimic dar e vina la aia de la net sau lu’ mama lu’proces verbal probabil a copilului (principalul vinovat chiar si de are 3 luni). Desigur mai sunt si cei care sunt 100% convinsi ca windows-ul lor piratat e super iar calculatorul lor luat acum 15 ani la un pret astronomic de 50mil este inca in top si nu pot intelege de ce nu le merge windows 8 (o mare tampenie parerea mea) care si asta normal ca e piratat… dar daca ii intrebi de licenta se uita la tine mai ca te-ar bate cum sa coste atat si de ce ar da bani pe asa ceva… In concluzie cel putin la noi, orice prost are calculator si este „expert” (nu stie mai mult de fb si mess). Din punctul meu de vedere nu as aborda ideea de a spune NU la win piratat, as spune NU dobitocilor in fata pc-ului. (scuze pentru exprimare, cred ca am ceva frustrari)
Bine mai zici Claudiu.
Buna ziua,am un laptop vechi dar bun din punct de vedere tehnic,as dori sa instalez O.S ANONYMOUS pe curat.Ce parere aveti,este fake?Am citit pe unele siteuri ca ar fi fake !
Ma eu ma multumesc cu windowsul meu si in plus unele jocuri ca GTA nu merg pe Linux si jocul acesta E DE NEINLOCUIT.Si minecraftul si altele ca doar nu o fi numai astea 2.