Candybar – ia bomboanele din rezultatele testelor phpunit

Acum aprox. două săptămâni, în timp ce lucram la un repozitoriu hostat privat, mă gândeam ce fain ar fi să pot avea niște badge-uri în readme cum ar fi unul cu build status sau unul cu procentul pentru code coverage. Din păcate serviciile care generează astfel de badge-uri oferă serviciul gratuit doar pentru repozitoarele publice, unele chiar limitate la github.

De fapt informația din care se generează imaginea, e deja disponibilă în xml-ul generat de phpunit când rulezi testele, așa că aș putea la fel de bine să generez eu o imagine și să o pun în readme!

Așa am început proiectul Candybar, care își propune să facă rezultatele testelor cu phpunit mai ușor de digerat și integrat cu alte tool-uri. De fapt, proiectul este o colecție de comenzi, care face fiecare o treabă, și de asemenea puteți adăuga propriile comenzi destul de simplu. Release-ul 0.2, poate să facă următoarele:

    • coverage:badge: generează badge-ul pentru code coverage
    • license:badge: generează badge pentru licență
    • coverage:style: aplică stil la prezentarea html pentru code coverage generată de phpunit (phpunit --coverage-html tests/coverage/html)
    • readme:add-badges: adaugă badge-urile generate în readme

Mai multe detalii despre fiecare comandă puteți afla rulând vendor/bin/candybar help [commandă]

Dacă vreți să scrieți o comandă, copiați clasa ExampleCommand din DevLib/Candybar/Commands într-un folder al aplicației voastre. Va fi necesar să schimbați namespace-ul și argumentele/opțiunile ($arguments și $options) iar logica o implementați în metoda handle().
Odată ce funcționează așa cum doriți și o testați cu phpunit :) o includeți la lista de comenzi în candybar/config.php.

Dacă aveți sugestii, deschideți vă rog un issue pe pagina proiectului.

Imaginea a fost luată de pe saitul cofetăriei Minimal.

De ce ar trebui să utilizezi linux?

Acest articol apare în urma unor discuții purtate cu câțiva așa-ziși ”utilizatori” Windows. Utilizatori care se întreabă: ”Care Windows e mai bun?”, ”Cum să fac să nu-mi mai expire Windowsul?”sau ”Cred că trebuie reinstalat că e prea vechi”. Ce e pus între ghilimele sunt citate din aceste discuții.

De ce ar trebui să utilizezi linux?

Pentru că nu ai bani să cumperi o copie de Windows!
Da da, știu că mulți o să replice ”da ce trebuie plătit pentru el?”. Da! Adică nu știați? Da bine tipu ăla de la magazin sau din scara blocului care l-a instalat nu v-a spus. Păi nici nu era obligația lui să vă spună! Vedeți aici chestia stă la fel cum ai împrumuta permament mașina unui prieten – știind că nu ai permis. Sigur toată lumea știe că are nevioie de permis ca să conduci, dar să presupunem că tu nu știi! Și te oprește poliția! Pe cine crezi tu că o să amendeze? Pe prietenul care ți-a împrumutat mașina, și a omis să spună ca ai nevoie de permis? Nu. O să te amndeze chiar pe tine, iar prietenul poate zice că i-ai furat mașina și te bagă și mai adînc în groapă!
Ei cam la fel e și cu Windows, e obligația ta să te interesezi dacă ești în legalitate sau nu!

Pentru că nu ai nevoie de antivirus!
”Adică nu sunt viruși pe linux?”. Da. Dacă o să întrebați un specialist o să ajungeți la un dialog de genul: ”-Ba da sunt viruși pentru linux.”; ”-Și ce fac?”; ”-Infectează partițiile Windows.” . Și pe linux treaba așa stă. Modul de funcționare utilizatori/drepturi respectiv utilizatori/programe/drepturi, face practic imposibilă funcționarea unui virus linux, pe un alt sistem decât pe cel care a fost testat.  Singurele amenințări pot veni pe calea unor extensii gen Flash,  Java sau .NET care sunt distribuite de companiile proprietare . Dar din nou și acestea sunt limitate de acces, doar la  fișiere utilizate de programul cu rol container. Deci în cazul Flash , cel mai nașpa lucru care se poate întâmpla e să nu mai funcționeze browserul web. Și exceptând faptul că unii utilizatori sunt idioți (mă refer la cei care răspund la mailuri de la necunoscuți, care la cer datele personale!) gama de sisteme de operare linux e cea mai securizată.

Acum pe Windows treaba stă cam așa:  ”Am antivirus, încă cu serial”. Serial care, de cele mai multe ori, ca și sistemul de operare – e un crack. Adică e o liceență obținută ilegal. Acuma fără să vreau să rănesc sentimentele cuiva: ”Cât de idiot trebuie să fii să ai sistem de operare crack, antivirus crack și să presupui că ești în siguranță! C ‘mon Man!  Cred că glumești!!!” . BTW Bună glumă!
Nu o să trec cu vederea faptul că cu Vista și Windows 7 s-au făcut progrese mari în ceea ce privește securitatea SO-ului Windows, dar tot ai nevoie de antivirus.

Pentru că pornește mai repede.
Pe acelaș sistem, un linux updatat la zi, pornește întodeuna mai repede decât Windows. Ca și Windows, și sistemele de operare linux au mai multe versiuni care se adresează diferitelor tipuri de utilizatori. E total greșit să crezi că linux e pentru servere. Există și versiuni pentru servere, și e un SO mai bun pentru un server tocmai datorită securității, dar există versiuni destinate desktop, notebook, mobile ș.a.m.d. .

Pentru că se potrivește perfect nevoilor tale.
”Mai toată ziua stau pe internet… .” – răspund o mare parte dintre utilizatori. Asta include Facebook, sit-urile cu torente, dc++, e-mail etc. Și uite așa devine mai importantă utilizarea internetului decât a calculatorului – care totuși știe să facă mult mai multe.  Mai nou, chiar nu ai nevoie de calculator ca să stai pe internet – poți să-ți iei o tabletă PC sau un smartphone, și nu ocupă atâta spațiu. Deci, dacă tot îl folosești numai pentru internet, calculatorul, ce rost mai are să dai bani în plus pentru o liceență de Windows! Linux e gratis, și la fel ca Windows dispune de toată gama de protocoale și soft-uri pentru acces la internet sau rețele p2p.

”Da da nu merg jocurile!”. ”Photoshop nu merge pe linux!”
Linux nu e un sistem de operare renumit pentru jocuri. Deși există foarte multe jocuri renumite disponibile sub linux care să te țină în priză (de exemplu: seria Unreal Tournament), plus multe MMO-uri acum la modă (Vendetta) plus o mulțime de jocuri gratis de toate genurile. Este posibil să nu găsești o versiune pt. linux la jocului tău preferat, dar cu siguranță vei găsi un înlocuitor.
Dar partea bună abia acum urmează! Pentru că, dacă ești dispus să înveți ceva nou, poți să folosești un emulator de gen Wine, cu care să rulezi aplicațiile tale preferate de pe Windows – chiar și Photoshop! Da ați auzit bine, găsiți aici un tutorial.
Există o fobie în rândul utilizatorilor de Windows, respectiv că dacă intri în Control Panel, sau într-o zonă de configurații poți să-ți strici cu totul calculatorul. Pe vremea Windows 3.1, ’95 sau ’98, această superstiție era oarecum motivată de numărul mare de bug-uri ale sistemului de operare. Și de aceea nu recomand linux, celora care mai au încă această fobie – va fi întodeauna mai ușor să plătească pe cineva cu mai multă dexteritate să le rezolve problemele, cineva care vorba aia ”nu și-a băut cerneala!”.

Dacă e linux așa bun, și gratis de ce nu îl utilizează toată lumea?
Să recunosc, ar fi plictisitor să trăim într-o lume perfectă! Și Windows are locul lui, ca orice sistem de operare. Pe de altă parte, politica de business Microsoft s-a îmbunătățit, la fel ca și Windows de altfel. Iar Windows excelează la unele categorii cum ar fi jocurile pe platforma DirectX, suita Office, suportul pentru drivere, API-ul .NET, Silverlight sau C#. Dar să nu uităm că acestea sunt susținute de un efort financiar.  Un efort pe care fiecare posesor al unei copii legale de Windows îl suportă. Asta face posibilă o campanie de marketing mai bună și mai multe licitații câștgate în mediul guvernamental.
Și per ansamblu, pentru utilizatorii business, care au motive serioase să investească, Windows poate este un SO mai bun. Dar pentru utilizatorul casnic (home user) singurul atu al Windows – ului este finisajul. Arată mai bine cu ”setările din fabrică”! Linux, arată și el de destul de bine ce ”setările din fabrică”, și chiar oferă mult mai multe opțiuni de personalizare decât Windows a oferit vreodată – din nou pe gratis, dar trebuie să fii mai curajos să le descoperi. Este pentru utilizatorii care vor mai multă libertate. Windows pare să se adreseaze celor care nu-și doresc să schimbe ceva atâta timp cît merge.
Iar Linux are milioane de utilizatori din toată lumea, versiuni traduse, forumuri și comunități în mai mult de 25 de limbi incluzând desigur și româna.

Windows-ul meu merge strună. Nu văd vreun motiv să renunț la el.
Ăsta nu vrea să fie un articol anti-windows! Mai mult unul anti-windows piratat. Dacă ești mulțumit de Windows-ul tău, e foarte bine. Prima dată ar trebui să te gândești dacă l-ai obținut pe cale legală și dacă a meritat investița! Iar dacă ai momente care declanșează acest deja-vu: ”Sigur am apăsat eu pe ceva, și nu trebuia!” (Oare, când om scăpa de mentalitatea comunistă… ?!), poate că ar fi momentul să faci o schimbare.

De unde poți începe cu linux?
Cea mai bună distribuție pentru începători mi se pare Ubuntu. Desigur nu este singura, mai sunt și Fedora Project, OpenSUSE, Mandriva și multe altele. Dar dacă ați ajuns la concluzia că linux e mai bun pentru voi, și vreți să îl încercați, care este și scopul acestui articol, trebuie să știți că linux vine în versiune Live CD, adică nu trebuie neapărat instalat pe calculator ca să meargă.   Doar bootați de pe CD/DVD, și pornește. Desigur rulat de pe Live CD poate fi un pic mai lent decât instalat, și nu poți instala soft-uri noi,  dar e ideal pentru testare. Apoi dacă îți place poți să îl instalezi.

Aș vrea să subliniez că, deși încă se mai face tevatură pe subiectul Windows versus Linux, comunitatea linux nu s-a axat niciodată pe această tehnică de marketing. E adevărat că există grupuri care susțin că e linux cel mai bun SO, la fel cum există gupuri care spun că Windows are cele mai bune API-uri și drivere.
Dar vorba vine: ”Cele mai bune lucruri în viață sunt gratis!” .

Windows Media Player cannot play DVD video

Zilele trecute mă contectează un prieten, că nu-i mai merg DVD-urile la laptop. După ce am investigat problema, mi-am dat seama că DVD-Player-ul nu avea nici o problema, doar Windows Media Player nu putea să joace dvd-urile în mod video (cu meniu) și apărea următorul mesaj de eroare:

Windows Media Player cannot play DVD video. You might need to adjust your Windows display settings. Open display settings in Control Panel, and then try lowering your screen resolution and color quality settings.

Cum probabil ați presupus, mesajul nu are nimic de aface cu problema… . De fapt ce lipsea e un DVD-decoder, cu care WMP să poată interpreta conținutul video. Mai multe informații găsiți la următoarele link-uri (en): http://answers.yahoo.com/question/index?…, http://www.maxi-pedia.com/Windows+Media+… . Desigur găsiți o listă cu decodoare dvd ca extensii pentru WMP aici http://windows.microsoft.com/en-US/windows/downloads/ … , începând de la $ 9.

Primul pas, am reinstalat K-Lite Mega Codec Pack, apoi am rulat din CMD, ca administrator comenzile

dvdupgrd /upgrade

dvdupgrd /detect

Și deși îmi detecta cu succes decodorul dvd, WMP tot nu vroia să  meargă… . În fine sub deviza ”cele mai bune lucruri în viață sunt gratis”, am instalat Video Lan Client, care spre surpriza mea, a mers din prima! Se pare că VLC e o alternativă fiabilă.

Google Chrome OS – primul contact

Google se pregateste sa lanseze un sistem de operare pentru PC-uri (notebook-uri, mini pc-uri etc.) si mai ales cred eu pentru un tablet PC marca Google. Adica mi se pare oarecum plauzibil: Apple iPhone – Google Nexus, Google AdSense – Apple iAd, Apple iPad – Google Tablet …. .   Un nume interseant mi s-ar parea gPad, rezoneaza nu!

Acum cateva zile, am dat de un torrent cu o imagine vdmk – un hard disk virtual ce continea versiunea 0.4.22.8 a Chromium OS, viitorul Chrome OS.

Aici e tutorialul de instalare a imaginii:

Cel mai bun lucru despre Chromium OS este ca e open-source, fiind bazat pe linux de altfel. Nu stiu daca si sistemul de operare de la Google isi va pastra aceasta calitate ramane de vazut.

Cateva sisteme de operare ce merita experimentate

Dupa zicala „Cele mai bune lucruri in viata sunt gratis!” am sa ve prezint cateva sisteme de operare care cred eu merita incercate cel putin din 3 motive:
– sunt gratuite si open-source;
– nu au virusi;
-ne ofera o alta perspectiva asupra „cutiei negre”.
Si primele trei de aici pot concura fara sfiala Windows, avand unele facilitati mai avansate.

Ubuntu. Este poate cel mai cunoscut in Romania, atat datorita forumului dedicat cat si probabil usurintei cu care se instaleaza, configureaza si updateaza.  Pe langa asta versiunea pentru sa server este foarte raspandita. Discul de instalare contine o multime de aplicatii pe toate gusturile. Se descurca foarte bine instalat si pe laptop ca si pe un desktop sau de ce nu un mini-PC –  eu l-am instalat pe un Asus Eee PC de exemplu. Versiunea in romana o gasiti la www.ubuntu.ro .

Mandriva este SO-ul pe care l-am instalat acum mai bine de 6 luni pe laptop-ul meu DELL Inspiron 1526, in versiunea One. Si de atunci n-am avut nici o problema cu el se misca la fel de bine ca in prima zi. Ramane in sdand-by si 8 ore si mai ramane 60% din baterie – o performanta pe care nu am reusit-o cu Windows. Eu cel putin sunt foarte multumit de el. Intrati pe www.mandrivausers.ro .

OpenSuse desi n-am avut o intalnire fata in fata cu el, cunosc pe cineva care-l foloseste de mai bine de 2 ani. Cameleonul se pare a fi un animal foarte bun de companie. A ajuns la versiunea 11 si se bucura de o comunitate mare. Comunitatea din romania se aduna pe www.suseromania.ro .

Fedora acum Fedora Project s-a desprins din Red Hat si este o distributie cu traditie, ajunsa acum la versiunea 12. Nu l-am vazut instalat pe laptop insa pe desktop-ul meu s-a comportat foarte bine cateva luni – practic nu-i lipseste nimic. Nu l-as recomanda incepatorilor.  De mentionat este ca ofera suport pentru arhitectura PowerPC (PPC). Link: www.fedoraproject.org .

Haiku este un sistem de operare relativ nou inspirat de BeOS si orientat inspre  PC-uri. Are o interfata intuitiva si din cate am vazut pe slide-uri, un installer foarte practic. Desigur e open-source si poate fi un start bun pentru oricine vrea sa ia parte la aceasta miscare – fiindca am vazut cateva tutoriale pe blogul lor cum sa programezi aplicatii pentru Haiku. Link: www.haiku-os.org .

Din cate stiu, Mandriva are o versiune dedicata pentru notebook-uri MUD Netbook Edition v.3 iar cativa italieni,  Mandriva Italia Backports, au facut o compilatie pentru gameri – adica vreo 4.7 GB de jocuri ajunsa acum la versiunea 1.0 Mib-Live Games.

Salut initiativa oricui de a incerca un SO gratis. Daca privim in istorie o sa vedem ca au trecut vreo 25 de ani de cand a inceput era programarii pe PC-uri –  adica oricine avea un PC putea sa faca un program care sa mearga si pe alte PC-uri. Deci apare si intrebarea mea: Dupa atatia ani de programare mai are sens sa apelam la un sistem de operare platit? In vremuri in care aproape oricine poate sa isi faca propriul lui sistem de operare?