Opinia mea depre ACTA

ACTA, e de fapt acceași ”Mărie! ca și SOPA dar cu altă pălărie. Câteva legături pentru informare: ACTA Wikipedia, RObotzi – Episod Specialkillacta.orgdespreacta.ro .

De fapt acest tratat, în opinia mea nu va opri pirateria. Persoanele intenționate să o facă tot o vor face prin intermediul rețelelor private, sau pur și simplu luând altă identitate, lucru care pe internet e destul de frecvent.

De fapt, acest tratat, care se poate transforma într-un proiect de lege amenință direct libertatea individului – chiar dacă el nu a încălcat vreodată legea.  Imaginează-ți că oricine are acces la calculatorul sau telefonul tău, poate să descarce pe el fișiere piratate. Desigur, fără ca tu să ai drept de apel.

Câte aplicații ai descărcate pe telefon, sau câte programe ai instalate în calculator? Fiecare dintre acestea, poate avea sau chiar sistemele de operare au grave breșe de securitate care pot permite altor persoane să se conecteze la calculatorul tău și să-ți facă o surpriză! Și cum poți tu să dovedești apoi, că nu ai descărcat conținut ilegal?

Pe de altă parte, cine va suporta costurile implementării sistemului de monitorizare? Credeți că ISP-urile o vor face pe gratis? No way! Tot utilizatorii ar urma să plătească ca să fie monitorizați!

Sună ca un instrument de opresiune nu? Păi în forma actuală, asta și este.

 

 

SOPA… vrei și tu?

Stop Online Piracy Act sau SOPA este un proiect de lege introdus în Camera Reprezentanților a parlamentului Statelor Unite pe data de 26 octombrie 2011. Proiectul de lege permite solicitarea unui mandat judecătoresc împotriva saiturilor acuzate că au permis sau au facilitat încălcarea drepturilor de autor.

Atât de simplu pe cum am descris, practic legea permite oricărui cetățean al SUA să dea în judecată orice sait sub acuzația de încălcare a drepturilor de autor. Pedepsele includ restricționarea accesului la rețelele de publicitate (Google, Facebook), la portalurile de administrare a fondurilor monetare (cum este PayPal), închiderea saitului și desigur detenția persoanei în cauză.

Ca iuzăr, dacă legea este votată și pusă în aplicare, uite câteva scenarii, prin care poți ajunge la ”răcoare”:

  1. Primești un link, de la un prieten, cu câteva piese mp3, către ceva server din ”China” – de unde era să știi că e monitorizat… !!!?
  2. Primești un mail de la [email protected] cu câteva documente confidențiale. Desigur xsulescu ți le-a trimis din greșeală, nici nu-l cunoști, dar fiindcă ai deschis mailul și ai descărcat documentele la tine pe calculator… !!!?
  3. Dai accept la un prieten pe Facebook. Acesta postează la tine pe wall un link către un film piratat… !!!?
  4. Îți lași nepoțelul să se joace 10 minute la internet și ăsta micu descarcă câteva jocuri de pe torrente… !!!?
  5. Ești administratorul unui sait, și un utilizator postează link-uri către arhive cu aplicații piratate… !!!?
  6. Postezi o poză pe Facebook în care apare sigla de la Moca-Cola… !!!?
  7. Downloadezi un joc de pe internet… !!!?
  8. Downloadezi un film de pe internet… !!!?
  9. Downloadezi o piesă de pe internet… !!!?
  10. Downloadezi o imagine de pe internet… !!!?
  11. Utilizezi internetul… !!!?

Desigur, vei mai avea o șansă să scapi la proces, dacă judecătorul e expert în securitatea rețelelor de calculatoare.

Așadar, cititori și internauți, dacă vreți să utilizați în continuare internetul așa ca până acum, împotriviți-vă acestei legi așa cum puteți voi.

Alte resurse: SOPA For Dummies , SOPA – pagina Wikipedia, SOPA Opera, Petition the State Department, AmericaChensorhip .

 

DNS cache cu surprize!

Ieri s-a întâmplat ceva interesant. Am intrat pe unul dintre sit-urile mele să public un articol. Când colo, observ că lipsește ultimul articol publicat, ca și cum cineva l-ar fi șters! Măi să fie ”iar a hackuit cineva WordPress-ul”, îmi zic. Mă autentific, intru în partea de administrare, mă uit după articol… nicăieri. În fine îmi păstrez calmul, public noul articol toate merg normal, mă uit pe sit, nu apar mesaje de genul ”hacked by…” sau link-uri către sit-uri deochiate. De fapt totul părea suspicios de normal – cel puțin pentru mine. Fiincă nu era nimic vizibil pe sit, ca un bun administrator, mă uit în codul sursă de pe prima pagină să vad dacă nu am acolo ceva cadouri de cod malițios. Dar nimic… . Apoi încerc alt raționament: ”dacă apar toate articolele cu excepția ultimului, înseamnă este posibil ca sit-ul să folosească altă baza de date, în care nu există articolul respectiv!” Sigur era chiar sit-ul care-l mutasem de o săptămână de la un provider de hosting pe un alt server. Dar, pe de altă parte ”sunt sigur că am pus nameserverele corect!” Că doar ieri mergea… ăla care trebuie.”
Și ca să nu mă mai cufund și mai mult în superstiții i-am dat un ping. Și surpriză! nameserverul care răspundea era chiar al provider-ului. Cum așa, mă autentific la rotld și mă uit la lista de nameservere care erau în ordinea corectă dar, pe ultima poziție se găsea un ns de-al vechiului provider – și nu știu cum reușea să fie mai rapid decât primele două! În fine l-am eliminat din listă și am corectat problema.
Mă rog, putea și el să zică un NORECORDS că și așa le-am cerut să-mi suspende contractul.

Android: Tutorial – webImageLoader

In acest tutorial voi descrie pasii pentru realizarea unei aplicatii pe Android care incarca o imagine de la un url dat.
Aveti nevoie de:

Daca sunteti novice in acest domeniu, inainte de a continua acest tutorial, va recomand cu caldura tutorialul scris de Lars Vogel:  Android development with Eclipse, care acopera si configurarea AVD. Acestea fiind zise sa ne apucam de treaba:

Porniti Eclipse, mergeti la File -> New -> Other si din directorul Android alegeti Android Project si apoi faceti click pe Next. Se va deschide fereastra de preconfigurare a proiectului, pe care o completati astfel:

click Finish.

La urmatorul pas, vom da drepturi aplicatiei noastre sa acceseze resurse de pe Internet. Orice aplicatie Android care foloseste internetul, va avea nevoie de aceste drepturi configurate. Se procedeaza astfel:
Din partea stanga, din lista de proiecte, deschideti directorul proiectului webImageLoader si deschideti fisierul AndroidManifest.xml. Din partea de jos, navigati la tab-ul Permissions. faceti click pe Add. Apoi din lista ce apare alegeti „Uses Permission”. Observati ca in dreapta apare tab-ul Atributes for Uses Permission. Dati click pe sageata din dreptul atributului Name si din lista derulanta alegeti „android.permission.INTERNET”. La sfarsit trebuie sa arate asa:

Apasati Ctrl + S pentru a salva modificarile.

Urmeaza sa definim interfata, respectiv layout-ul aplicatiei. Pentru asta expandati directorul res al proiectului si deschideti din directorul layout fisierul main.xml. In bara de sus la Config selectam „Portrait” (emulatorul configurat are un display de acest tip).  Selectati din bara de jos main.xml pentru a vedea xml-ul ce defineste aceasta interfata. Stergeti tot de aici si inlocuiti cu xml-ul de definit la Pastebin: webImageView XML Layout  .
In final trebuie sa arate asa:

Acum urmeaza sa importam libraria Droid-Fu pe care mai intai o descarcati de aiciin format jar. O salvati undeva pe calculator, si o importati la proiect astfel: Click dreapta pe directorul webImageLoader din lista de proiecte din stanga si se alege Properties. In fereastra de proprietati, in meniul din stanga se navigheaza la Java Build Path apoi click pe tab-ul Librairies din lista de tab-uri din dreapta de sus.  Aici dam click pe butonul „Add External JARs…” . Se navigheaza in directorul in care am salvat jar-ul droid-fu il selectam si dam OK. Mai dam un Ok la fereastra de proprietati pentru a salva.

Mai ramane de facut codul sursa al aplicatiei – unde vom folosi o clasa a librariei droid-fu care ne va usura foarte mult munca. Navigam in directorul src al proiectului si deschidem pachetul „webimageloader.main”  si deschidem fisierul java – webImageLoader.java. Vom sterge tot codul autogenerat si il inlocuim cu codul din Pastebin: webImageVew Java Code .

Pentru a rula aplicatia in emulator dam click-dreapta pe directorul proiectului Run As -> 1 Android Application.

Rezultatul:

Scriem url-ul unei imagini in campul pentru text si apasam butonul „Load Image”. Unele imagini de dimensiuni mari se pot incarca mai greu.
Daca vi se pare ca asteptati prea mult verificati daca emulatorul are „semnal”, respectiv daca exista cel putin una-doua linii pline albe la indicatorul de semnal de langa indicatorul 3g; acesta indica daca emulatorul este conectat la internet.

Sper sa fie util ;) .