#Colectiv

Am fost în clubul Colectiv, acum o lună la Plum Festival 2015. Am urmărit evenimentele recente cu oarecare uimire la început, și apoi cu oroare. Dar a rămas așa cu speranța ca asemenea evenimente să rămână în istorie.

Mi-e teamă că mulți dintre cei care protestează nu înțeleg de ca au ieșit în stradă. Mi-e teamă că tinerii din băncile școlilor nu ne înțeleg pe noi care protestăm; Mi-e teamă că oamenii trecuți de prima tinerețe care au trăit în România până acum cred că nu se mai poate face nimic.

Cei de pe băncile școlilor, sunt mici și nu au fost nevoiți să dea șpagă până acum, cei trecuți de prima tinerețe probabil că se simt mici și cu musca pe căciulă ca să facă ceva, iar ceilalți care au ieșit dar nu știu încă exact dc o fac, au ieșit poate din instinctul ‪#‎colectiv‬.

Protestăm pentru că suntem dezamăgiți. De noi, de români, pentru că am acceptat să dăm șpagă și să ni se ceară șpagă atât de mult timp încât acest lucru a devenit normal și acceptat.

Ce este șpaga. Este furt. Pentru că eu plătesc taxe la stat, și am un contract cu statul pentru care acesta trebuie să-mi asigure o serie de servicii în schimbul acestor taxe.
Când intru într-o instituție publică și aceste servicii nu mi se oferă, mă simt furat. Dacă mergeți la magazin și pentru o pâine prețul este afișat de 5 lei, plătiți 5 lei cum v-ați simți să primiți in schimb o jumătate de pâine?!

Iată că acest furt #colectiv a dus încă la o tragedie, și mi-e teamă că o să continuați să dați șpagă și să luați șpagă.

‪#‎sistemulsuntemnoi‬ ‪#‎luptacontinuă‬ ‪#‎romania‬

Ce înţeleg eu din politica românească ….

Aseară, din greşeală cred, am nimerit pe un post adus de ”vânt” cu o emisiune în care, după o nouă încercare eşuată  de a obţine ”capul lui Boc”, se schimbau opinii politice între doi domni de la PSD/PNL şi unul de la PDL.
Deşi am urmărit doar câteva minute discuţia, mi-au rămas întipărite în minte câteva replici intersante:
”- Şi dacă ajungeţi dumneavoastră la guvernare, de unde o să faceţi rost de bani?”
”- O sa distrugem mafia din PDL … cu shimburi de terenuri şi alte bunuri …. şi de acolo o să vină foarte mulţi bani….”
Replica asta îmi aduce aminte de reacţia lui Ion din bancul ăla când îl striga vecinu să vină mai repede acasă că i-a căzut soacra în fântână : ” – Nu mă face să râd că mi-i crăpată buza!”.

Am impresia că în România avem două partide: Fabuliştii şi Capitaliştii. Primii care încă se îmbată numai cu gândul că ar putea ajunge să preia din nou puterea. De fapt cred că unii nici nu urmăresc să facă ceva mai bun în România, de asta nu am auzit de nici un program concret de legi sau ordonanţe care să îmbunătăţească situaţia actuală, din partea lor. Cred că principala lor ţintă e să revină din nou pe ”cai”, apoi Dumnezeu cu mila. Ceilalţi, cel puţin sunt mai pragmatici şi mai fac câte ceva din câte îşi propun.

Desigur, situaţia e departe de a fi roz, însă trebuie să refuzăm ipocrizia pe care o transmit multe dintre personajele  de pe sticlă.

California Dreamin’

Incep si eu cu titlul renumitului film al lui Cristian Nemescu. Dupa ce l-am vizionat, am ramas cu o imagine, mai detaliata si mai putin cenzurata a americanilor. Mesajul transmis, prin coliziunea ideologica dintre Doiaru si comandantul armatei americane, contureaza foarte clar politica externa a Americii din ultimii 10 ani, redusa de aceasta data in universul satului romanesc.
Informatii detaliate despre film gasiti pe IMDB. Va recomand acest film, merita vazut.

In fine, azi am auzit si eu vestea: Barack Obama, va conduce America pentru urmatorii 4 ani. Sper sa schimbe imaginea politicii externe a Americii, intr-una mai toleranta, si sa reduca mania inarmarii statelor satelit, care si asa pana acum, decat sa-si dovedeasca eficacitatea, nu a facut altceva decat sa genereze panica in randul altor superputeri.

Cel mai probabil, nu va reduce arsenalul, deoarece asta nu-i va aduce nici un avantaj real, si mai ales ca acum fondurile se concentreaza pe reducerea deficitului monetar. In Romania, nu am simtit inca efectele acesteia, cel putin cursul valutar nu face hop-uri.

Dar sa nu ma dezlipesc de subiect, ia te uita ca avemn si noi campanie, de data asta avem si vot uninominal. Bun lucru, le va ajuta pe partide sa-si promoveze resursele umane. Si bine ar fi sa si faca asa, inainte de a-si promova mancarea, fondurile, concertele s.a.m.d. , lucrusoarele pe care le primeste romanul ca sa nu uite sa treaca pe la urna.
Iar alea care au fost pana acum, sa fie primite….