Colecția de jocuri de pe tabletă

Am mai scris despre jocurile care mi-au mâncat o parte din adolescență. Dar orcum aș pune-o gamingul e o activitate necesară și cred eu și sănătoasă în cantități moderate. De aceea țin pe tableta mea Asus câteva pe care le ”gâdil” o dată sau de două ori pe săptămână.

  • Auralux: un joc pe câte de banal la prima vedere pe atât de intuitiv și molipsitor. Este un joc de strategie, în care vei învăța să-ți folosești răbdarea și anticiparea oportunităților. La sfârșitul fiecărei reprize jocul îți dă un grafic cu statistici, pe care deși la început îl ignoram, acum îl studiez atent ca pe o hartă către o comoară ascunsă.
  • Sector Strike: este un arcade clasic cu o grămadă de nivele și upgrade-uri disponibile. Eh dacă preferați ceva mai alert decât o strategie, acest joc o să vă satisfacă nevoile. La fel un joc intuitiv, tot ce trebuie să faceți este să vă apărați nava de inamici, și să vă croiți drumul prin nivele.
  • Chess Free: este un joc de șah. Nu sunt un mare amator dar câteodată îmi place să îmi pun mintea la contribuție, iar acest joc este ideal pentru câte o partidă ad-hoc.
  • Angry Birds: binențeles popularul joc cu păsări. Nu cred că mai trebuie să spun ceva decât că sunt încă la al doilea nivel :P.
  • Pac Man: da sunt un nostalgic și acest joc îmi amintește de Bomberman, Dyna, jocurile de Gamecube… .

De încercat am mai încercat și alte jocuri, cum ar fi racere sau shootere însă fie m-a dezamăgit grafica, fie controlul ere prea greu sau instalarea și update-urile se lungeau minute bune. Acestea de mai sus le-am găsit cel mai accesibile.

 

De ce design-ul adaptiv e important

Design-ul adaptabil/receptiv (en. responsive design) este o tehnică propusă Ethan Marcotte în 2010. Dacă nu ați prins încă valul, pe scurt înseamnă  design adaptabil la ecranul utilizatorului. Astfel de exemplu dacă vizitatorul are o rezoluție de 1366×768 pagina se va afișa la 100%, iar dacă acesta are o rezoluție de 854×480 se va afișa la 76%. Ceea ce vreau să scot în evidență aici e că nu se afișează 76% din pagină ci o versiune optimizată a paginii pentru rezoluția respectivă.

Desigur dacă mărimea fonturilor sau a elementului cu rol de container este foarte ușor de controlat (prin procente) unele elemente (imagini, bara de navigare) sunt mai greu de optimizat, însă este posibil. Iar cheia acestor optimizări pentru diverse rezoluții sunt css media queries.

Puteți verifica această tehnică pe următoarele saituri prin redimensionarea ferestrei navigatorului:

După cum observați paginile își mențin aspectul general și cel mai important caracteristicile de accesibilitate. Asta e unul dintre motivele pentru care a fost adoptată această tehnică – pentru a păstra accesibilitatea pe o arie cât mai largă de device-uri.

Așa că dacă până acum aveam o versiune redusă, mobilă (gen m.sait.com) pe lângă cea desktop a saitului, și toată lumea părea mulțumită, această abordare nu mai este viabilă. Asta pentru că PC-urile și smartphone-urile nu mai sunt singurele device-uri capabile să navigheze pe internet. Avem console de jocuri (PS3, PS Vita), ultrabook-uri, tablete PC și chiar și televizoare cu rezoluții foarte mari. Desigur, menținerea unei versiuni separate optimizate pentru fiecare clasă de device-uri în parte ar consuma foarte multe resurse iar răspunsul este implementarea unui design adaptabil.

Microsoft Surface are acum un SDK si Simulator!

Nu stiu cati dintre voi ati mai vazut acest articol referitor la motorul cinetic implementat de o divizie a Microsoft, dar de aici a inceput toata „nebunia”.
Practic motorasul acela a evoluat si acum portat pe o platforma adecvata se numeste Miscosoft Surface. Pe sit-ul oficial gasiti mai multe filmulete referitoare la aceasta noua „jucarie digitala”.

https://www.youtube.com/watch?v=rP5y7yp06n0

Se eu vreau una!