Am fost în clubul Colectiv, acum o lună la Plum Festival 2015. Am urmărit evenimentele recente cu oarecare uimire la început, și apoi cu oroare. Dar a rămas așa cu speranța ca asemenea evenimente să rămână în istorie.
Mi-e teamă că mulți dintre cei care protestează nu înțeleg de ca au ieșit în stradă. Mi-e teamă că tinerii din băncile școlilor nu ne înțeleg pe noi care protestăm; Mi-e teamă că oamenii trecuți de prima tinerețe care au trăit în România până acum cred că nu se mai poate face nimic.
Cei de pe băncile școlilor, sunt mici și nu au fost nevoiți să dea șpagă până acum, cei trecuți de prima tinerețe probabil că se simt mici și cu musca pe căciulă ca să facă ceva, iar ceilalți care au ieșit dar nu știu încă exact dc o fac, au ieșit poate din instinctul #colectiv.
Protestăm pentru că suntem dezamăgiți. De noi, de români, pentru că am acceptat să dăm șpagă și să ni se ceară șpagă atât de mult timp încât acest lucru a devenit normal și acceptat.
Ce este șpaga. Este furt. Pentru că eu plătesc taxe la stat, și am un contract cu statul pentru care acesta trebuie să-mi asigure o serie de servicii în schimbul acestor taxe.
Când intru într-o instituție publică și aceste servicii nu mi se oferă, mă simt furat. Dacă mergeți la magazin și pentru o pâine prețul este afișat de 5 lei, plătiți 5 lei cum v-ați simți să primiți in schimb o jumătate de pâine?!
Iată că acest furt #colectiv a dus încă la o tragedie, și mi-e teamă că o să continuați să dați șpagă și să luați șpagă.