Condiția de om sărac, pentru copii mari și mici – partea I

O poveste scurtă în care o să vedem cum ajung oamenii săraci și cum influențează asta societetatea pe termen lung.

Într-un sat, locuiesc trei oameni: Ion, Petre și Primarul. Toți trei sunt vecini. Ion și Petre au o turmă de oi de unde vând brânza și lâna și câștigă bani. Primarul primește salariul din taxele pe care le colectează de la cei doi și le ține contabilitatea.

Într-un an, vine o boală și toate oile mor, iar Ion și Petre, se văd nevoiți să-și strângă economiile și să cumpere vaci.

Aceștia, se duc la piață să cumpere 2 vaci, dar fiindcă nu se pot înțelege pe care să le cumpere, se ceartă și decid să-și cumpere fiecare vaca lui.

Amândouă vacile sunt bune și dau lapte, iar cei doi se descurcă bine, dar anul următor, apare o boală mortală la vaci. Ion se duce la veterinar și își cumpără medicamente dar Petre, fiind prins cu alte lucruri nu apucă să se ducă la timp și vaca lui moare.

Lui Petre îi e ciudă că i-a murit vaca, și acum fiindcă nu mai are bani, trebuie să lucreze pentru Ion. Acesta din urmă, reușind să strângă niște bani mai ia o vacă. Acum Ion are 2 vaci, iar Petre îi datorează primarului câteva sute de lei pe taxe.

Primarul îl somează pe Petre să plătească, iar Ion văzând că Petre e harnic îl împrumută el cu banii pentru taxe cu condiția să rămână să lucreze la el încă un an.

Peste un an, în sat sunt alegeri, iar Primarul vrea să-și păstreze postul, așa că merge la Petre și-i promite că dacă îl votează, o să-i dea și lui o vacă.

Și lui Ion îi face aceeași promisiune, dar acesta nu îl crede, și-i spune că se va vota pe el ca primar, pentru că și el candidează. Tensiunile dintre cei doi cresc, dar Primarul o ține sus și tare, că cine o să-l voteze o să primească o vacă!

Ion, își dădea seama de unde venea ”vaca” cadou a Primarului – din grajdul său, pentru că el este singurul din sat care are două vaci. La fel își dădea seama și Petre, dar Primarul își dorea foarte mult să rămână primar iar Petre își dorea foarte mult of vacă.

Așa se face că Petre îl votează pe Primar, iar cu 2 voturi pentru și unul împotrivă, Primarul rămâne în funcție.

A doua zi, după alegeri, Petre se duce la primar să-și primească vaca, iar Primarul adoptă o ordonanță de urgență prin care toate persoanele cu mai mult de o vacă din sat trebuie să doneze una primăriei.

Ziua următoare, o vacă de-a lui Ion este confiscată și dată lui Petre. Acum și Petre și Ion au câte o vacă.

Întâmplarea face ca peste un an, să apară o boală mortală la vaci, Petre își vaccinează vaca, dar Ion fiind prins cu alte treburi, nu apucă să o vaccineze și vaca lui moare.

Cu deznădejde, Ion se vede nevoit să se angajeze la Petre ca să câștige niște bani.

Peste 2 ani, au venit alegerile, iar Ion era determinat să își ia vaca înapoi.

~ va urma ~

3 thoughts on “Condiția de om sărac, pentru copii mari și mici – partea I”

  1. Foarte misto poveste; si eu sunt de parere ca ar trebui sa scri o mica revista cu povesti de acest tip; s-ar putea sa te propulseze destul de sus daca o ti tot asa. Bafta in continuare.

Comentariile sunt închise.