De ce să-ți vaccinezi copilul?

De ce să-ți vaccinezi copilul? Chiar așa, e sănătos, mănâncă bine, râde și se joacă – de ce să riști să ți-l îmbolnăvești de de autism?

Am citit câteva articole și postări pe facebook despre epidemia de rujeolă din județul Cluj și deși e un subiect pe care nu l-aș dezbate în mod normal pe blog, mi-e greu să nu zic și eu ceva. Umblă vorba prin „comună” că vaccinul ROR, ar putea cauza autism. Dar după cum bine știm, unii dintre noi, și cum ne informează și google , autismul este o afecțiune congenitală. Altfel spus te naști cu ea, nu ai cum să te îmbolnăvești. Persoanele autiste sunt așa de la naștere, și acest lucru se poate observa în diferite stagii de dezvoltare. Iar una dintre cauzele suspectate ale autismului este chiar virusul rubeolei – rubeola congenitală – care se transmite de la mamă la făt.

Așadar nu știm exact care sunt cauzele sale, dar nu este ca o boală pe care o primești, și cu certitudine nu poate fi cauzată de un vaccin.

Acum că am stabilit un lucru, să vedem de ce ai alege, totuși să nu îți vaccinezi copilul? Presupunând că nu citești atâtea articole pe net, și ai auzit și tu că, copilul tău se poate îmbolnăvi de autism, deși nimeni nu a dovedit încă asta, dar ai tu o frică așa. Ia gândește-te la tine, tu ai fost vaccinat? dar la mama ta, la familia ta, – sunt vaccinați? dar la vecinii din cartier – sunt vaccinați? Ei da, și uite că sunt oameni la casa lor cu copii mulți dintre ei și nici unu nu are autism. Și cel mai important – trăiesc și în ziua de azi! Problema asta o putem pune cam așa: acum mi-e frică să trec drumu că poate mă calcă o mașină – da dacă nu treci să iei niște apă mâine o să mori de sete!

Un alt risc la care ne supunem nepoții, dacă nu ne vaccinăm copiii este că aceștia să facă rubeolă congenitală. Pe lîngă că reprezintă un risc pentru ceilalți copii, copilul nevaccinat, dacă ajunge la maturitate probabil că o să vrea să facă și el copii. Cum are șanse foarte mari să se îmbolnăvească de rujeolă sau rubeolă, se va transmite automat la copilaș – care nu are nici o vină că mămica mămicii ei nu a imunizat-o. Și nici nu-mi place să-mi amintesc care sunt efectele acestui virus asupra fătului, cauzând la sugari și autism.

Acum câteva milioane de ani, când specia umană nu avea nici un mod de apărare împotriva virușilor, parte a populației era sacrifcată până ce unii dintre indivizi dezvoltau anticorpi – ăsta era modul natural de viață. Însă în 2016 nu sunt sigur dacă vreau să experimentez așa ceva oricât de natural ar fi.

Desigur ca orice lucru făcut de om, imunizarea cu ROR în masă are și unele dezavantaje cum ar fi riscul unor complicații ușoare, care apar în unele cazuri foarte rare. Nu este perfect; dar este un pronostic incontestabil mai bun decât cel al unei epidemii.