Despre virusi

Cam satul de speculatiile din jurul noului virus al „gripei porcine”, care mai de care mai fanteziste – unele chiar cu o puternica tenta sadica, am sa va prezint pe scurt, o descriere si cateva sfaturi de protectie impotriva virusilor, in general.

Desi, domeniul in care activez in prezent nu are nimic in comun cu domeniul Biologiei, aceasta materie a fost una dintre preferatele mele, poate de aceea la examenul de bacalaureat am luat 10 la Biologie vegetala si animala – asta ca sa aduc o nota de autenticitate articoului.

Virusii sunt cele mai simple organisme de pe Pamant, principala lor componenta fiind materialul genetic ADN (adenovirusuri) sau ARN (ribovirusuri), capsula protectoare a acestuia si la exterior enzime si proteine care asigura fixarea pe celula gazda.
Singurul destin al unui astfel de organism este acela de a se reproduce.
Pentru aceasta va avea nevoie de o celula vie, gazda. Desigur unii virusi au un „apetit” pentru anumite celule, virusul HIV pentru limfocite – de aceea se si transmite doar prin schimbul de astfel de celule intre organisme.

Un aspect important este ca majoritatea virusilor sunt sensibili la caldura, iar la scaderea temperaturii sunt capabili sa-si ingroase peretele protector; astfel activandu-se doar in momentul in care patrund intr-un organism viu.

Odata ajunsi in vecinatatea unei celule se va fixa de membrana acestia si va incerca sa i-o penetreze. Penetrarea va fi posibila doar daca celula are un o membrana foarte subtire. De aceea virusii nu pot patrunde in organism, decat prin cavitati sau rani deschise – prin care pot ajunge in sange si de acolo la celulele expuse din corpul nostru. Celulele dermei si cele moarte din straturile epidermei nu pot fi penetrate de virusi.

Dupa penetrarea mambranei, materialul genetic al virusului patrunde in interiorul celuei reconfigurand practic celula la rutina de a reproduce copii ale virusului, pana la moarte.  Moartea celulei elibereaza virusii rezultati impreuna cu o serie de substante toxice care produc efecte secundare si respectiv simptomele virusului.

Cum am spus, virusii au nevoie de un mijloc de transport, sangele, pentru a putea ajunge la celule expuse.
Sistemul imunitar, este cel care ne apara impotriva acestor intrusi – asta daca sunt suspecti. Virusii incearca sa ia forme cat mai apropiate de celulele normale, pentru a evita controalele de rutina ale limfocitelor. De aceea persoanele care au avut gripa sezoniera prezinta o toleranta mai mare la alte forme de gripa – sistemul lor imunitar are deja informatii despre comportarea si forma virusului altfel spus limfocitele lor sunt deja „educate”.

Imunitatea la virus se dobandeste in urma unei infectari. Vaccinul sunt cateva monstre de virus din care s-a extras materialul genetic. Altfel spus virusi dezactivati. Aceste monstre se introduc in organism cu rolul de a „rafina” sensibilitatea sistemului nostru la virusul respectiv.

O functie derivata din simplitatea lor, a virusilor o constituie capacitatea de a evolua. Acest fenomen de mutatie spontana, se produce destul de des.
Fie prin combinarea genomurilor a doi virusi cu genom similar – doi virusi gripali din perioade diferite fie prin combinarea genomului virusului cu parti din genomul celulei atacate. Mutatiile practic sunt ceva obisnuit la virusi. Astfel se intampla ca una dintre aceste mutatiile survenite unui virus sa fie rezistenta la vaccinurile existente, si respectiv nevoia unui nou vaccin.

De asemenea unele organisme pot fi imune la unele tuplini mutante, purtand virusul in stare inactiva mai multi ani pana la interactiunea cu un individ din alta specie expus la infectie.

Cel mai eficient inamic impotriva virusurilor este apa: spalati-va pe maini cand intrati in casa, inainde de a manca, vasele inainte de a pune mancare in ele, tacamurile inainte de a le folosi si orice obiect inainte de contactul direct cu el.
Afara, si in spatiile publice este mai greu sa ne protejam. Important este sa respectam regulile de igiena in sensul sa nu facem actiuni riscante in locuri riscante – cum ar fi sa mamanci de la un fast-food cu o igiena precara.
Se pot folosi mastile, care sunt o adevarata bariera pana in momentul cand le dai jos – refolosirea acestora nu e o solutie e mai mult o problema.

Exemple de virusi: virusul turbarii (rabie), virusul herpetic(herpes), virusul HIV (sindromul imunodeficientei dobandite), virusul gripal de tip A (H1N1), virusul latent al crinului, virusul Ebola.