Motive pentru a folosi micro-servicii

Micro-serviciile, un concept și nou și vechi, e din nou la modă. Acum doi ani nu prea îi dădeam prea mare importanță, însă azi dacă aș avea de proiectat un serviciu sau produs nou, aș folosi cu plăcere acest model. Iată câteva dintre motivele mele:

  1. Sunt mai ușor de întreținut: când o aplicație monolit are un defect, vei fi nevoit să descarci tot codul sursă (de obicei câteva zeci de mii de linii de cod), să reproduci problema și să faci deployment-ul. În cazul unui micro-serviciu ai doar câteva clase și câteva sute de linii de cod – găsirea problemei și rezolvarea ei va fi mult mai ușoară.
  2. Mai puțin cod rezultă mai puține defecte, și mai ușor de testat.
  3. De obicei, micro-serviciile oferă mai multe opțiuni de configurare, pentru că depind de alte micro-servicii. Asta face migrarea lor mai ușoară și cuplarea cu alte micro-servicii.
  4. Mai ușor de scalat, și în multe cazuri și costuri mai mici: fiindcă micro-serviciile de obicei au un scop foarte limitat, poți monitoriza mai ușor și scala doar acele micro-servicii care a căror performanță este direct dependentă de resurse.
  5. Mai ușor de monitorizat.
  6. Mai puțin dependente de platformă: doar în cazuri foarte rare, un micro serviciu este dependent de un furnizor de servicii cloud, de exemplu dacă folosești ca micro serviciu un serviciu specific acelui furnizor, cum este Mailchimp sau SES. Dar atunci când îți implementezi propriile servicii le poți face să comunice prin HTTP cu interfețe REST, și ai din start independență față de infrasctructură sau rețea.

Sper că v-am convins să considerați micro-serviciile pentru următorul proiect. Chiar dacă e nevoie de o planificare mai laboriaosă a componentelor și interfeței de comunicare/autentificare e un exercițiu foarte bun.

30 de minute

Ultimele doua saptamani au trecut foarte repede. Saptamana trecuta, pentru 6 zile am fost plecat din tara, pentru o intalnire cu un client in Budapesta. Am avut placerea sa stam in centrul istoric al orasului, la o aruncatura de bat de Dunare. In consecinta am avut parte de o priveliste aparte. Am fost surprins sa vad mai multi turisti asiatici pe langa francezi, italieni, sloveni, ucrainieni si cehi. Ma rog mai erau si alte natii pe acolo, insa n-am reusit sa le deslusesc limba.
Ce mi-a placut: in primul rand arhitectura orasului, apoi mancarea indiana, curtea interioara a hotelului, piscina, receptionera din tura de vineri seara, Dunarea si vinul romanesc (pe care il luasem cu noi de acasa, ca sa nu ramanem in pana de idei :P).

Nu mi-a placut: meniul ala cu file din peste-sabie, zgomotul din restaurantul italian si podul peste Dunare plin cu graffiti.

cateva poze:

curtea interioara a hoteluluimai sus

Dunarea

fresca

la plimbare prin oras