SVG web si RaphaëlJS – doua unelte pentru artistii in DOM

Inca nu sunt sigur daca ascensiunea pe care o au tool-kit-urile de manipulare a continutului pe client e benefica pentru dezvoltatori sau nu. Ma refer la scriptaculous, jquery, jqueryUI, mooTools, TinyMCE, fckEditor si multe multe alte librarii Javascript. Pentru mine asta indica doua lucruri:
– cele mai bune lucruri in viata sunt gratis ;)
– un refuz in masa, zic, eu a dezvoltatorilor web de a se „cobori” sub aripa vreunei tehnologii proprietare cum este flash sau silverlight.

Practic, pe zi ce trece aflu ca tot mai multe chestii pentru care ar fi trebuit sa invat fie flash, fie silverlight le pot face in Javascript. Desigur, ma bucura, insa se pare ca ridica nevoia unei schimbari majore in ceea ce priveste notiunea de rich content! O astfel de problema se discuta si in acest articol.

Dar, revenind la tema noastra, in centrul atentiei se afla SVG si avantajele acestui tip de imagine.

SVG Web desi in versiunea alpha este o librarie foarte interesanta. Aceasta isi propune sa ofere suport pentru svg pentru 95% dintre browsere, inclusiv pentru Internet Explorer. De asemenea aceasta ofera si optiunea de a reda printr-un obiect flash imaginea sau animatia rezultata.
Demo SVG Web si StarAtlas – un proiect dezvoltat folosind aceasta librarie.

RaphaëlJS foloseste suportul SVG al browser-ului pentru a genera imagini si animatii. Unul dintre avantajele acesteia este ca ofera acces foarte usor la elementele imaginii prin intermediul obiectelor si atributelor. De asemenea animatiile sunt usor de realizat.

Flash-ul si Silverlight-ul au avantajele lor, insa au un dezavantaj major, care dauneaza portabilitatii: necesita un plugin, preinstalat.