Testează mailurile de pe local cu Mandrill

De câte ori ați pățit să vreți să trimiteți un mail de pe local (http://localhost/) sau dintr-o mașină virtuală în care dezvoltați o aplicație și să nu reușiți să-i dați de cap serverului de mail: ba nu e instalat, ba nu se poate conecta pe portul x sau configurarea lui e o aventură.

Personal evit să instalez pe computerul personal orice program care ar putea deschide și asculta pe porturi standard. Asta include servere http, servere de mail sau de ftp. Dacă am nevoie de un mediu de dezvoltare și testare a aplicațiilor PHP  folosesc o mașină virtuală și VMWare Player își face treaba destul de bine.

Un inconvenient este că adresele IP alocate mașinilor virtuale sunt aleatorii, însă pentru asta puteți modifica default-lease-time și max-lease-time în C:ProgramDataVMwarevmnetdhcp.conf (calea pe Windows Vista / 7) la o valoare mai mare.
De exemplu: default-lease-time 10368000; setează timpul implicit de expirare a adreselor IP la 4 luni.

Acum revenind la problema trimisului de mail de pe local, soluția e un server de mail aflat la distanță – preferabil unul de smtp și gratuit. Iar soluția e Mandrill un serviciu lansat de băieții care au făcut și MailChimp, care te lasă să trimiți până la 12k de mailuri pe lună gratuit. Și pe deasupra oferă și SMTP, chiar cu SSL dacă e nevoie.

Pentru a accesa serviciul trebuie să vă înregistrați pe MailChimp mai întâi, deoarece serviciul permite autentificarea doar prin contul de MailChimp. Iar informațiile de autentificare la SMTP le aflați din Setări: