Hardware upgrade vs. software downgrade

”We’re not going to have faster processors. Instead, making software run faster in the future will mean using parallel-programming techniques. This will be a huge shift.”

Urmărind azi într-o emisiune de IT un review la un smartphone am observat accentul care se pune pe performanțele hardware ale acestuia. Sau cum sunt induși în eroare cumpărătorii că ”hardware-ul face diferența”.

Cheltuim atâția bani pe hardware când de fapt tot ce avem nevoie e o bucată de software bun!

Spun acestea gândindu-mă la vechiul meu Nokia 2310 care de 5 ani merge fără oprire, doar i-am schimbat bateria! Cu doar câțiva KB de embedded software. Aș vrea să aud pe cineva cu smartphone că se laudă cu o asemenea perioadă de viață. Un smartphone care e de câteva zeci de ori mai bun în ceea ce privește hardware-ul!

Sunt zeci de mii de exemple în care hardware-ul oricât de bun ar fi el, din cauză că software-ul ”dă colțul” nu reușește să fie folosit eficace.

Câți dintre voi aveți un laptop de ultimă generație cu 4 GB de memorie RAM nuștiu-câte nuclee la procesor și Windows tot pornește greu! V-ați gândit vreodată că probabil în toată viața voastră nu o să aveți ocazia să utilizați acel notebook, ultrabook sau chiar smartphone la adevărata lui putere! Da poate un joc video la 60 de FPS, un benchmark, sau un hacker care rulează un botnet pe device-ul vostru și trimite sute de mii de mail-uri pe minut mai reușește să ”muște” din performanțele de vîrf ale sale. Dar din păcate pentru hardware-ul vostru, n-o să aibă niciodată un ”climax” cu software-ul curent.

Ceea ce vreau să adresez aici este calitatea slabă a eficienței produselor software în comparație cu platformele hardware pe care rulează – uneori e chiar stânjenitor.

Cred că ar trebui să ne oprim, să nu mai cumpărăm sau investim în hardware. Ceea ce avem nevoie de fapt e un software care să folosească hardware-ul curent la adevărata lui putere. Paralelizare, in-memory-storage, swap băieți termenii ăștia au fost aici de câțiva ani buni.

Deci nu vreau să-mi schimb notebook-ul sau smartphone-ul, îmi plac, vreau doar un software mai bun pentru el! Cineva!

Download wallpaper ”Your computer refuses to start!”