Câteva despre design-ul fail-safe

Simt că trebuie să scriu despre asta, mai ales că noile device-uri mobile (smartphone-uri și tablete) par să ignore acest concept.

Ce înseamnă?

Fail-safe design este un concept de design prin care utilizatorului i se oferă un set de acțiuni rapide prin care poate restaura și folosi un device sau o caracteristică a acestuia chiar în/din starea de funcționare defectuasă. Așa este butonul de restart al computerului, combinația de taste CTRL+ALT+DELETE, caracteristica de rulare safe-mode ș.a.m.d.

În practică, contează

Acum câteva zile o cunoștință îmi arată câteva semne ciudate pe ecranul smartphone-ului ei cu touch-screen. Ca să înțelegeți, ecranul funcționa, însă touch-ul nu mai mergea decât în anumite zone ale ecranului și în acelea după multe încercări, făcând imposibilă accesarea agendei sau formarea unui număr. Într-adevăr smartphone-ul fusese ”depozitat” într-un loc neadecvat, dar dacă ar fi avut un buton sau două de care să se poate accesa ultimele 10 numere formate situația ar fi fost alta și telefonul – care era principala lui utilizare până la urmă – ar fi putut fi fost utilizat, măcar încă o dată.

Mă gândesc că pentru o personă într-o situație critică, un smartphone ar putea fi o alegere fatală pe post de telefon.
Dacă scapi cu viață dint-un accident și-ți găsești smartphone-ul șifonat și el, s-ar putea să nu ai cum să suni după ajutoare, din simplul fapt că nu are butoane care să preia funcțiile de bază ale unui telefon. Așadar dacă plecați într-o călătorie, o idee bună e să puneți cu voi un telefon cu destule butoane pentru a forma un număr.

Și despre asta e vorba de fapt, cu fail-safe design. De aceea am o reținere asupra noilor generații de smartphone-uri cu un singur buton, care da, probabil are doar funcția de Start/Home. Cred că producătorii ar trebui să se asigure mai întâi că un produs are destule butoane pentru a-și îndeplinii funcțiile de bază, în lipsa unei căi de acces alternative, și apoi să-l pună în vânzare. Da, nu am mai avea ecrane așa mari și device-uri așa de arătoase, dar cu un punct în plus la utilitate.