Becul arde de 107 ani!

De curand am citit o stire pe Yahoo! care mi-a adus aminte de una dintre cele mai importante descoperiri ale omenirii, dupa foc desigur – electricitatea. Este vorba de un bec despre care se spune ca a ars continuu timp de 107 ani. Becul cu pricina se afla in Livermore, California SUA. Acesta are un filament de carbon si inca din 1901 lumineaza incaperea. Se pare ca a fost totusi strins pentru 10 minute in momentul in care departamentul de pompieri ce ocupa incaparea s-a mutat si a fost cedata de garaj pentru camionete.
Pompierii care lucrau acolo credeau ca le aduce noroc, de aceea nu l-au sters niciodata de praf de frica sa nu il strice. Iar in momentul in care au plecat au taiat cablul de alimentare.

Aceasta poveste (nu ca mi-a placut mie Fizica…) imi aminteste de Benjamin Franklin care alturi de zmeul sau a descoperit electricitatea statica , Alessandro Volta care a inventat pila electrica si binenteles de Edison (Thomas Alva Edison) care promitea solemn ca o sa lumineze orasul de revelionul 1878 cu tot atatea becuri.

Inventiile lor (imbunatatite) ne sunt astazi indispensabile, iar contributia lor la revolutia tehnologica a fost au fost a 4-a roata care a ajutat-o sa mearga pe teren accidentat. Practic au inventat noi surse de energie, le-au explicat provenienta, au marit ziua si au facut comunicatiile mai rapide si mai usor de obtinut.

Ma intreb la ce s-o fi gandit primii oameni care le-au vazut inventiile…?