Iulie 2008 – Cele mai folosite browsere

Urmarind statisticile unui magazin virtual, cu peste 20 000 de vizitatori unici pe luna, si anume MediaBoom.ro am extras un top al browserelor folosite de acestia. Urmeaza sa dezvolt o aplicatie pentru magazinele virtuale, si unul dintre scopuri a fost si acela de a identifica platformele pentru care aceasta trebuie optimizata.
Mai jos va prezint topul browserelor, prin „/” fiind separate versiunile acestora tot in ordine descrescatoare:

 1. Msie (Internet Explorer) 7.0 / 6.0 / 5.0 / 5.01 / 8.0 / 5.5
 2. Firefox 3.0.1 / 2.0.0.16 / 2.0.0.14 / 1.5.0.12 / 3.0 / 1.0.7
 3. Opera
 4. Safari
 5. BonEcho (Firefox 2.0 development)
 6. Mozilla
 7. Netscape 5.0 / 4.0
 8. Nokia Browser (PDA/Phone browser)
 9. Wget
 10. Sony/Ericsson Browser (PDA/Phone browser)
 11. Konqueror
 12. Samsung (PDA/Phone browser)

In concluzie platformele pentru care va fi optimizata aplicatia sunt : Msie 7.0, Firefox 3.0.1 si Opera. Cu speranta ca intre Msie 8.0 si Msie 7.0 nu vor mai fi la fel de mari diferentele de manipulare a DOM-ului cum sunt intre Msie 7.0 si Msie 6.0 .

Daca inca folositi Internet Explorer aici aveti 3 motive sa nu folositi Internet Explorer:
nesecurizat; daca deschideti Control Panel si la Add/Remove programs bifati „Show Updates”o sa vedeti ca IE are cateva update-uri de securitate. Deci daca nu ar avea brese de securitate nu l-ar dichisi Microsoft cu atatea update-uri….
necustomizabil; Dupa ce abia in versiunea 7 IE avea „Tabbed Browsing”, inca nu avem o interfata personalizabila.
nu este compatibil cu standardul W3C; va dau un exemplu pagina http://www.dnncreative.com/… este validata atat XHTML 1.0 cat si CSS, insa in IE 6.0 arata destul de urat…, desi in FF, Opera sau Safari arata normal. Sa nu mai vorbim de JavaScript: de exemplu jQuery-ul: $(‘#myDiv’).append(data); functioneaza in FF, Opera si Safari, in IE insa nu.

Alternative:

Firefox 3
Opera web browser - download

Nu imi mai ramane decat sa va urez: Happy browsing!

2 thoughts on “Iulie 2008 – Cele mai folosite browsere”

 1. Sunt de acord ca IE nu este cea mai buna alternativa dar… faptul ca un browser are update-uri nu este un lucru rau, logica ca daca ar fi un browser securizat nu ar avea update-uri este groaznica.
  Daca un browser nu ar avea update-uri nu l-as folosi.

 2. Ei bine poate ca, update-urile il mentin in siguranta intr-o oarecare masura, insa dupa parearea mea unele sunt de-a dreptul abuzive, dau exemplu doar descarcarea fisierelor de pe download.com! Care pe FF merge struna, in schimb pe IE daca nu esti obisnuit cu ifosele lui nu prea o sa-ti dai seama ce se intampla!

  De ce ar restrictiona Microsoft acest fel script-uri daca sunt siguri pe browser-ul lor?

Comentariile sunt închise.