Linux vs Windows

Linux vs. Windows – 10 dezavantaje si avantaje pentru fiecare

Acest articol a fost scris in 2008, așadar multe din informațiile prezentate aici sunt depășite. Vă recomand să citiți restul articolelor pe aceeași temă

Cred ca multi se intreaba care o fi mai bun: Windows sau Linux! In cele ce urmeaza o sa va dau o lista cu 10 lucruri bune si rele despre fiecare. Asta ca sa nu ziceti ca sunt partinitor, si va las pe voi sa concluzuionati.

Ca experienta am urmatoarele antecedente:

  • Linux: PCLinuxOS, Slax (kill bill edition), Vector Linux 5, Ubuntu Desktop 6, Fedora Core 7, CentOS 5.2;
  • Windows: Windows 95, Windows 98se, Windows Millenium, Windows XP DeLuxe, Windows XP SP2, Windows Vista;

Cu toate cele enumerate mai sus am intrat in contact direct, adica le-am instalat si am lucrat cu ele cel putin 2-3 saptamani si cel mult 2 ani.

10 avantaje pentru Linux

1. Este gratis – fara crack-uri.

2. 95% din aplicatiile pentru orice scop (media, internet, office, download, programare, web development) sunt gratis.

3. Nu sunt virusi.

4. Securitatea este mult mai bine implementata – fata de Windows.

5. Exista implicit un super-administrator (root) care neaparat are o parola – spre deosebire de Windows, unde pot fi mai multi si de obicei fara parole.

6. Functionalitate dovedita in domeniul serverelor – linux nu se blocheaza niciodata.

7. Gasesti usor documentatie pentru orice problema.

8. Fiabilitate dovedita pe termen lung.

9. Exista distributii pentru toate tipurile de sisteme (desktop, laptop, server, mainframe, mobile) – este adevarat ca CentOS de exempu pus pe un laptop nu e cea mai buna alegere dar am vazut Ubuntu instalat cu toate driverele (inclusiv wireless) in 45 de min.

10. 100% customizabil, are teme si efecte 3D (gratis) inca ne-egalate de programele similare pentru Windows.

10 dezavantaje pentru Linux

1. Putine distributii au versiuni si in romana.

2. Desi a evoluat mult interfata linia de comanda este inca indispensabila – spre deosebire de Windows unde MS-DOS este utilizat doar de catre ‘cunoscatori’.

3. Instalarea programelor este mai complexa – pe Windows majoritatea se reduc la next->next…

4. Este mai restrictiv asupra drepturilor de acces – de exemplu un fisier creat de userul ‘root’ pe linux, implicit nu poate fi sters de ceilalti utilizatori, (indiferent de partitie), pe cand pe Windows, e liber la sters pentru toti.

5. Instalarea de drivere este mai complexa decat pe Windows.

6. Gama de jocuri pentru Linux este mai mica decat pentru Windows.

7. Pachetele au uneori dependente, pentru care vei fi nevoit sa te conectezi la Internet sa le rezolvi.

8. Nu este promovat de catre resellerii de calculatoare, tocmai pentru ca, fiind gratis nu le aduce castiguri!

9. Este mai putin folosit pe calculatoarele ‘Home’, preferat fiind Windows, datorita facilitatii cu care se instaleaza programe.

10. Configurarea unei retele in linux implica mai multe cunostinte decat pe Windows.

10 avantaje pentru Windows

1. Este usor de administrat;

2. Nu implica folosirea liniei de comanda.

3. Exista foarte multe jocuri pentru el.

4. Instalarea de programe este foarte simpla.

5. Aproape orice pusti din bloc stie sa il instaleze (sau mai bine zis re-instaleze).

6. Este licentiat – nu e neaprat un avantaj, insa in caz ca primesti ecran albastru pe Window-sul tau de 150E ai un numar de telefon la care sa suni si sa te descarci.

7. Este capabil sa ruleze, desigur o vreme, si pe un hard-drive cu bad-uri – lucru pe care linux nu-l va face.

8. Producatorii de hardware ofera suport implicit pentru el.

9. Instalarea de drivere este foarte simpla.

10. Accesul foarte usor la programele care pornesc la boot-are sau odata cu windows – un avantaj atunci cand vrei sa dezactivezi un program ce incetineste Windows la pornire, dar pe de alta parte un dezavantaj daca ne gandim ca un soft spyware poate face acelas lucru.

10 dezavantaje pentru Windows

1. Management defectuos al fisierelor temporare – fapt ce face ca hard-ul pe care este intalat sa aiba tot mai putin spatiu liber pe zi ce trece, majoritatea utilizatorilor fiind determinati sa-l reinstaleze la anumite periode de timp.

2. Multe programe care ajung instalate pe un Windows XP sunt crack-uri, fapt ce incalca drepturile de autor si de distributie.

3. Virusi, malware, spyware, addware, troieni – fara un antivirus, un system Windows nu rezista mult.

4. Management defectuos al programelor care utilizeaza multa memorie – un exemplu ar fi Firefox 3, care pe un sistem cu Windows XP si 512 RAM la fiecare 45 de minute se blocheaza.

5. Desi se bucura de suport hardware nu de putine ori se intampla ca un driver sa duca la un ecran albastru… .

6. Majoritatea progranelor sunt licentiate – costa, incepand cu Microsoft Ofiice pana la amaritul de System Mechanic.

7. Securitatea locala (intr-o retea locala) este defectuoasa – implicit folder-ul “SharedDocs” de pe computerul tau poate fi modificat de oricine din retea .

8. Fiabilitate scazuta pe termen lung.

9. Nu este open-source – acst lucru nu-I afecteaza pe utilizatorii ‘Home’ insa pentru developerii care vor sa faca o aplicatie care sa interfereze de exemplu cu Windows Media Player nu e deloc usor sa obtina codul sursa, de fapt daca ma gandesc mai bine e imposibil.

10. Documentatie foarte slaba – daca ai ceva problema cu Windows nu se gasesc forumuri de specialitate, spre deosebire linux are forumuri dedicate diferitelor distributii si mai ales romanesti.

Dupa cum am spus mai inainte nu vreau sa fiu partinitor de aceea cred ca este la alegerea vosatra ce sistem de operare va instalati. Dupa cum stiti oferta este nelimitata, in fiecare an apar 3-4 noi sisteme de operare dedicate tuturor tipurilor de utilizatori.

Daca vreti sa aflati mai multe despre distributiile Linux: www.distrowatch.com
Mai multe despre Windows: www.microsoft.com/romania/windows/

32 thoughts on “Linux vs. Windows – 10 dezavantaje si avantaje pentru fiecare”

  1. Unele chestii suna cam aiurea, ca de exemplu faptul ca pe linux instalarea de programe implica intotdeauna linia de comanda (terminal). nu e adevarat, cel putin nu in toate distributiile de linux. in ubuntu, de exemplu, instalarea se face prin exact 3-4 clickuri si o parola, mult mai simplu decat in windows. si chiar daca nu ai conexiune la net, poti pune pe cd softul necesar si il poti instala acasa. nu-i chiar asa de greu. eu utilizez ubuntu de aproape 2 ani si merge struna.

  2. Este adevarat ca din 2008 cand a fost scris articolul s-au facut foarte multe uprade-uri.

    Pentru un utilizator obisnuit tip „Home” Ubuntu sau KUbuntu mi se par cea mai buna alegere – nu trebuie sa stii ce e aia linie de comanda.

    Am un articol mai recent pe tema asta: Cateva sisteme de operare ce merita experimentate

    Ma bucur ca ai renuntat la Windows! ;)
    Apropo, pentru noi e sinonim cu a renunta la fumat :P

  3. mai..spuneti-mi ce sa fac…as vrea sa imi pun linux ca m-am saturat de windows de antivirusi de virusi…etc….dati-mi un sfat cam ce linux mi s-ar potrivi,la ascultat muzica…download…jocuri…etc.
    am un AMD Athlon 64 x2 Dual Core Processor 6000+ ,3.00 GHZ,512 RAM.
    Mersi frumos!!

  4. @Anonim: Eu ti-as recomanda Ubuntu 10 http://ubuntu.ro/obtine/descarca – are si versiune in romana.
    Descarci ISO-ul cu versiunea pe 32 de biti, o scrii pe un CD/DVD si bootezi de pe el. Daca vrei, windows-ul iti poate ramane „intact” si sa ai doua sisteme de operare – alegi cand pornesti pe care il bootezi – pana cand o renunti complet la Win!

  5. Intr-adevar, linia de comanda nu prea mai este folosita, dar nu este ceva de speriat. In general dupa ce citesti MAN-pages nu mai esti asa de speriat.

    Eu utilizez liveCD-uri (pe HDD am Windows XP) si merge foarte bine.

    Pt anonimul 1 -> Te sfatuiesc sa cumperi niste memorii. (inca 512 MB si sistemul este gata pt orice linux)

  6. Eu am sistemul de operare Windows si sunt foarte multumit de el. Este usor de instalat spre deosebire de linux ubuntu care i-am dat foarte greu de capat, insa nu sunt multumit de Vista . Mananca multi rami din 2 Gb Am Ramas Cu 1 gb poate chiar mai putin si mi-a transfomat pc-ul intro rasnita ordinara. Insa Sunt multumit de XP si de 7 :D!

  7. cand ai un sistem bine configurat adica placa de baza merge orice sistem fara probleme poti rula windows 7 pentru sa te distrezi … da si ubuntu 11.10 … dar cel mai bine e sa ai ubuntu 10,10 pentru ca e cel mai al dracu sistem stabil…

  8. sal. Am primit un lpt cu linux instalat, insa nu reusesc sa ma acomodez cu el, e ciudat pt.mine. As putea sa schimb sistemul cu windows?

  9. @Anonim, sigur că poți, numai că la windows trebuie licență ($).

    Depinde și ce versiune de linux ai, dacă e una minimală, sau una full-featured gen OpenSuse sau Ubuntu, respectiv la acestea din urmă zic că nu merită să renunți. Mai bine găsești pe net un forum românesc înveți ceva despre linux.

    Iar nu știu la ce ai de gând să folosești sistemul – programe ca Photoshop se descurcă mai bine pe Windows.

    Dar mă rog dacă resursele financiare îți permit, poți instala Windows.

  10. Observ o dragoste pentru Linux, deci aceasta comparatie este NULA. Sti despre ce vorbesc. La astfel de comparatii..impartialitatea e baza, ca cititorul sa afle care i se potriveste. Nu ai reusit.

  11. Deci as dori sa îmi bag si eu linux in prezent am Windows 7 Ultimte dar nu stiu ce sa îmi bag si as dori o părere este mai bun pt Game Linux sau Windows 7??

  12. Salut, as vrea sa trec si eu pe Linux, imi puteți spune care mi se potriveste ? Cam asta fac: stau pe net, programez web ( php, nu cred ca e mare diferenta… Incepator),poate o sa ma apuc de design, ascult muzica.. Daca are vreo importantă am un laptop hp envy… MULTUMESC.

    1. În ceea ce privește programarea eu folosesc PHPStorm de le JetBrains, care merge la fel de bine pe Linux ca pe Windows sau Mac. În ceea ce privește design-ul depinde foarte mult ce programe folosești deoacece unele dintre ele nu suportă nativ linux (de exemplu Adobe Photoshop) și atunci alegerea unei platforme este limitată. Pentru începători recomand Ubuntu, deoarece este ușor de instalat și dispune de foarte multe softuri prin magazin.

  13. Mie nu-mi place linux,il urasc!!Ma enerveaza ca nu pot sa descarc niciun joc,metin2,minecraft,WoW,Gta niciunul

    1. Din câte știu eu se poate instala metin folosind Wine. De minecraft sau WoW nu știu, însă dacă ești gamer, cred că Windows e un sistem de operare mai potrivit pentru tine. Sau o consolă de jocuri.

  14. Folosesc Ubuntu de aprox. o luna si sunt foarte multumit de el . Il folosesc in dual boot cu windows8 mai mult pentru jocuri si alte programe …
    Cel mai mult ma atrage la Ubuntu rapiditatea lui. La inceput faceam multe greseli de scriere deoarece nu eram obisnuit cu rapiditatea sistemului si ma facea si pe mine sa fiu mai rapid :))

  15. Nu stiu daca e cea mai buna abordare. „Avantaje si dezavantaje” suna putin pompos. Ele depind de fiecare si de ce vrea sa faca cu aceste sisteme de operare. Altfel, ajungem sa punem la dezavantaje de ex. folosirea terminalului in Linux ( care mie nu mi se pare neaparat un dezavantaj ) vs virusi si spyware la Windows, care din pacate sunt de mare actualitate.

    Ce vreau sa spun e ca daca vrei sa faci o comparatie de genul asta, lucrurile sunt foarte complexe si au multe dimensiuni, altfel daca simplifici scriind cateva avantaje si dezavantaje ajungi sa compari mere cu pere.

    Ca sa faci comparatia, trebuie sa pleci de la user, de la ce vrea el de fapt de la un OS. E drept, poti transa usor, 95% din useri aleg Windows si doar 5% Linux. Sau poti cauta si utilizari ale OS-ului mai putin standard decat cele ale userului „normal”. Acolo cred ca lucrurile devin interesante si „batalia” devine cat de cat mai echilibrata, pentru ca la gaming si alte chestii pe care si le doreste userul de rand, Linuxul este outsider. Adica, in domeniul profesional, avem pe de o parte corporatiile unde Windows+Office e la putere apoi micii antreprenori care isi permit „riscul” de a avea Linux+Office, servere web cu Linux+Apache+PHP+MySQL care sunt majoritatea pe servere, plus cateva povesti de succes gen Android, iOS care tot din lumea Unix/Linux au pornit si tot mai multele device-uri de mici dimensiuni care folosesc Linux si iata ca avem televizoare, masini, care folosesc Linux mai degraba decat Windows.

    Daca vrei o parere de „insider”, Linux este un sistem oarecum „incomplet”. Mai lipsesc cateva „bibileli” ca sa devina un OS pe cinste. Dar bibilelile sunt de obicei dependente de platforma hardware. E posibil sa ai noroc si sa gasesti un distro care sa „se pupe” binisor cu hardware-ul tau, e posibil sa nu. Aici gresesc majoritatea celor care compara Linux cu Win pentru ca nu pot sa inteleaga cat de amibitios este proiectul Linux, el „trebuie” sa mearga pe tot felul de configuratii HW fara sa aiba de fapt 100% suportul celor care fac HW in general. De fapt, majoritatea celor care isi dau cu parerea despre Linux o fac avand asteptari de utilizator de Windows, deci nu sunt foarte ingaduitori cu modelul propus de Linux. Totusi, daca ai vreun calculator cu un hardware obscur, poti avra surprize. Fie nu iti merge WiFi-ul, fie nu iti face resume din stand-by, samd. E drept, problemele astea s-au mai diminuat, mai ales ca si producatorii de hardware s-au „coagulat” in jurul unor chipseturi bine cunoscute ale unor mari producatori de componente care mai cu mana tremuranda, mai cu jumatate de gura, au inceput sa isi publice driverele pentru Linux. Oficial, multi dintre ei au si drivere de Linux, dar e clar ca nu investesc asa de mult, in special in testare, ca in cele de Windows. Apoi mai e o problema, nu isi pot testa driverle de Linux pe toate distributiile posibile. Asa ca, de multe ori driverele de Linux sunt inca departe de cele facute pentru Windows. Mai vorbim aici si de lobby-ul Microsoft facut la producatori tocmai ca sa nu produca drivere pentru Linux. Dar lucrul asta e pe cale sa dispara… odata cu monopolul Microsoft care iata, nu mai domina lumea OS-urilor. Producatori importanti ca Intel, nVidia, au lansat drivere pentru Linux si tot mai multi le fac chiar open source, deci sunt revizuite, si testate de o comunitate importanta si mai ales sunt impachetate cum trebuie pentru fiecare distro.

    Cum ziceam Linux este un OS „aproape” perfect. Pentru cei care au un hardware clar si investesc in drivere pentru el dar si in putina testare, pot scoate din Linux diamantul neslefuit. Iar asta se intampla azi cu Linux. Cateva cuvinte si despre Windows. Desi au slefuit si ei OS-ul, nu a iesit nici un diamant… Au incercat prea tarziu sa intre pe piata de mobile, fara succes. Raman lideri pe piata de PC-uri si cam atat. OS-ul lor din pacate nu este scalabil pentru ca nu a fost gandit pentru asa ceva iar polish-urile pe care ei le numesc versiuni noi raman din pacate in paradigma MS-DOS, si iata ca tot ai nevoie de „shareware” sau „freeware” ca sa desfaci o arhiva si alte operatii de baza. Am pus ghilimele, pentru ca in lumea Windows, softurile libere sunt de fapt, foarte probabil, malware. Mai trebuie si un antivirus deci, samd…

    In concluzie, recomand oamenilor normali Windows pentru PC si celor care nu sunt tehnofobi care vor sa invete cate ceva le spun ca pot incerca cu sanse mari si Linux pe PC daca : au un hardware cat de cat standard si cu chipseturi nu foarte-foarte noi, macar de vreun an. Pe scurt, ma astept ca Linux sa mearga aproape perfect pe un Dell de ex, dar probabil ca nu si pe Acer, lucru confirmat si de experienta. Insa cei care se bazeaza pe experienta ( in general proasta si de acum cativa ani buni cu Linux ) tind sa devina ridicoli, asa ca incercati singrui si vedeti cum e…

  16. Am windows 7 ultimate dar sunt dornic de cunostinte si vreau foarte mult sa imi spuneti care linux sa il folosesc nu ma joc muzica,mai rar facebook , mail si invat programare, dar as vrea sa le am pe ambele in acelasi timp, daca imi puteti spune cum sa fac de unde sa invat mai multe despre linux.Consider ca libertatea pe care o ofera linux e cea mai avantajoasa iar pe langa asta viteza este un plus.Multumesc!!!

    1. În opinia mea pentru programare cel mai bun e Macbook – fir air fie the pro. Ai un os stabil și multe din avantejele linux. Însa dacă depășește bugetul, poți merge pe ubuntu.

  17. Nu ar trebui să se mai facă comparatii între cele două sisteme de operare, cu toate că pentru noii utilizatori ar trebui. În orice caz vreau să spun că Linux-ul este mult deasupra Win (mai puțin Win 8.1
    care se poate bate de la egal la egal, dar pierde la capitolul virusare). Am folosit diferite distribuții Linux și m-am oprit la Ubuntu de foarte mult timp și sunt mai mult decăt mulțumit. E drept că trebuie sa înveți să-l utilizezi (cu performante maxime) dar oare pe Win nu trebuie să înveți mereu cum să piratezi sau de unde, pierzând mult mai mult timp ( să nu mai spun de reinstalări). Pe Linux nu există ca nu se poate, trebuie doar să vrei.
    99% din cei care se bat cu cărămida în piept că Win este mai bun să nu uitați că aveți o versiune OS și o mare parte a programelor piratate, fără de care Win nu ar putea merge (mă refer la antivirus, program de întreținere a sistemului, etc).
    Despre ce vorbim? Hoție vs legalitate? Să fim serioși!!!

    1. @Chris hai să nu dăm în paranoia. Dacă în cazul tău utilizarea sistemului Windows te-a determinat să piratezi software nu înseamnă că sistemul de operare e de vină. E bine dacă îți place linux, iar Windows poate fi achiziționat cu pe cale legală cu licență și suport dacă utilizatorul dorește asta. Desigur că există și copii piratate de Windows, pentru ca utilizatorii fără resurse financiare dar cu mult timp liber să-l poată utiliza. Dar vine cu un risc, pe care se pare că l-ai experimentat chiar și tu.

      Linux nu este piratat pentru că este distribuit gratuit.

      1. O intrebare as avea despre linux: Cum se face editarea textelor? Ce se intampla cu un document editat in Office? Cum poate fi citit, modificat in Linux (cu editorul lui, banuiesc ca exista), apoi vizualizat la fel de bine de un alt utilizator de Windows/Microsoft office?

  18. de ce dracu ne ascundem dupa deget si ne mintim singuri cu convingere? linux cu toate variantele lui e u MARE ESEC.as fi foarte bucuros sa nu fie asa si toata lumea sa aiba un sistem gratuit si bun,dar stiti cu totii foarte bine ca nu e asa.pe langa ca e prost mai e si complicat .se misca greu in comparati cu oricare amarat de windows.are un singur avantaj: e gratis.

    1. Totuși cunosc persoane care folosesc derivate linux zi e zi și chiar le place. Pe de altă parte e important să face diferență între distribuțiile bazate pe kernel-ul linux și proiectul linux kernel.

  19. Am incercat si eu Ubuntu timp de 2-3 zile;
    Dezavantaje(fata de Windows 7 Ultimate):
    -la o utilizare intensa( multe tab-uri deschise, un download, ul film ruland pe un display secundar) se misca foarte greu,asta daca nu ingheata(singura metoda de „resuscitare” fiind reset)

    -lipsa de software „competente”, nu am gasit un player video care sa imi redea aceeasi calitate ca BSPlayer in Windows,iar prin Wine nu am reusit sa il instalez

    -incompatibilitatea cu driverele recente pentru placile video(aici intra si DirectX)

    -dificultate in configurarea de retele: am stat o buna bucata de timp sa configurez PPPoE + o retea intre 3 laptopuri folosind acelasi router(sa nu mai spun de shared folders si security) aceste lucruri,in Windows, fiind configurate in 5-10minute maxim

    -interfata grafica pentru „File Browser” mi se pare cam invechita

    -la fiecare boot, fiecare partite trebuie „mounted”=timp de asteptare

    -timp de boot identic ca in Windows

    Avantaje:

    -update’uri timp de 5 ani pentru versiunile LTE

    -download foarte usor direct de pe site-ul oficial

    -nu cred ca are rost sa mentionez treaba cu software gratuit(se aplica eventual la nivel de companii care nu vor sa plateasca pentru licente, sau developeri) pentru ca un user obisnuit foloseste vesnicul „crack” si oricum, programele competente sunt cu plata

    -lipsa virusilor

    -instalarea de programe(la nivel basic,daca nu au nevoie de dependente+altele) se face foarte usor

Comentariile sunt închise.