Meditații

Societatea în care trăim azi, e construită pe prejudecăți transmise din generație în generație. Este impropriu numită ”societate”, deoarece acest cuvânt ar trebui să desemneze ceva construit pentru oameni, dar ceea ce văd azi e mai degrabă ceva împotriva omului, încercând să-l izoleze într-un colț singur cu gândurile lui îndoielnice – fie că-l numim birou, lăcaș de cult, minoritate, consumatorism, comunism sau închisoare.

Câte dintre toate aceste prejudecăți le aveai în ziua în care te-ai născut? Asta cred că definește libertatea. Iar pe măsură ce creștem, în loc să ni se deschidă mintea spre cunoaștere și o viață mai bună, ușile ți trântesc în fața și se așează umbra: ”dacă faci lucruri rele ajungi în locul ăla…”, ”ca să fii cool trebuie să ai merțan”, ”dacă nu ai bani mori de foame”, ”ești prea gras”, ”ai sâni mici”, ”nu poți face mișcarea asta”, ”ascultă profetul”, ”nu bea aia”, ”consumă aia” ș.a.m.d .

Vedeți chiar în Biblie spune că am fost creați ”după chipul și asemănarea lui Dumnezeu”. Dacă poți accepta că Dumnezeu este perfect, atunci ai toate motivele să crezi că și tu ești perfect.

Acum, nu doresc să fiu înțeles greșit, dar toate regulile pe care asimilăm în societate chiar ne ajută să trăim mai bine – sau dimpotrivă? Vă recomand un film, K-PAX. Este un adevărat exercițiu, aici personajul principal are o replică memorabilă anume că ”orice ființă vie cunoaște diferența dintre bine și rău”. Și dacă privesc în jur, nu pot decât să-i dau dreptate: de unde știu păsările migratoare să călătorească spre țările calde – fără busolă sau GPS? sau plantele să crească întodeauna în sus fără cunoștințe de legea gravitației sau intensității luminii? sau albinele să hiberneze strânse ghem pentru a proteja matca? sau triliardele de termite să lucreze împreună la construcții care depășesc 2m?! Astea sunt cu adevărat minuni, dacă mă întrebați pe mine.

Așadar de ce avem nevoie de atâtea legi, acte, arme organizații și miliții ca să viețuim împreună noi oamenii din vârful piramidei trofice?

Faptul că o tânără moare din cauză că părinții ei refuză să i se facă transfuzie de sânge, pe motive religioase e o altă minune – în sens negativ de această dată.  Foarte mulți oameni cu prejudecăți, îl acuză pe Hitler de faptul că a omorât evrei. Adevărul e că sub conducerea lui Hitler au fost omorâți oameni! Care e diferența că erau evrei sau rromi sau de oricare altă nație. Iar părinții din categoria celor menționați mai sus poartă după părerea mea acelaș stigmat. Iar dacă pe Hitler l-au putut alege germanii, părinții nu ți-i alegi tu!

În căutarea ”mântuirii” oamenii închid ușă după ușă iar în întunericul rămas, sacrificiul unui semen pare ceva normal. Ca să evit cuvântul ”crimă”.

Peste tot aud voci că ”lumea e rea”, dar dacă accepți concepția asta să nu uita că și tu ești o parte din acea lume. Și amintește-ți că ”cine zice ăla e !”.

Dacă reușești să tratezi oamenii din viața ta cu aceleași prejudecăți pe care le aveai în prima zi în care te-ai născut – cred că asta se numește iubire.