Wikimedia_OS_share_pie_chart-april2012

Cateva sisteme de operare ce merita experimentate

Dupa zicala „Cele mai bune lucruri in viata sunt gratis!” am sa ve prezint cateva sisteme de operare care cred eu merita incercate cel putin din 3 motive:
– sunt gratuite si open-source;
– nu au virusi;
-ne ofera o alta perspectiva asupra „cutiei negre”.
Si primele trei de aici pot concura fara sfiala Windows, avand unele facilitati mai avansate.

Ubuntu. Este poate cel mai cunoscut in Romania, atat datorita forumului dedicat cat si probabil usurintei cu care se instaleaza, configureaza si updateaza.  Pe langa asta versiunea pentru sa server este foarte raspandita. Discul de instalare contine o multime de aplicatii pe toate gusturile. Se descurca foarte bine instalat si pe laptop ca si pe un desktop sau de ce nu un mini-PC –  eu l-am instalat pe un Asus Eee PC de exemplu. Versiunea in romana o gasiti la www.ubuntu.ro .

Mandriva este SO-ul pe care l-am instalat acum mai bine de 6 luni pe laptop-ul meu DELL Inspiron 1526, in versiunea One. Si de atunci n-am avut nici o problema cu el se misca la fel de bine ca in prima zi. Ramane in sdand-by si 8 ore si mai ramane 60% din baterie – o performanta pe care nu am reusit-o cu Windows. Eu cel putin sunt foarte multumit de el. Intrati pe www.mandrivausers.ro .

OpenSuse desi n-am avut o intalnire fata in fata cu el, cunosc pe cineva care-l foloseste de mai bine de 2 ani. Cameleonul se pare a fi un animal foarte bun de companie. A ajuns la versiunea 11 si se bucura de o comunitate mare. Comunitatea din romania se aduna pe www.suseromania.ro .

Fedora acum Fedora Project s-a desprins din Red Hat si este o distributie cu traditie, ajunsa acum la versiunea 12. Nu l-am vazut instalat pe laptop insa pe desktop-ul meu s-a comportat foarte bine cateva luni – practic nu-i lipseste nimic. Nu l-as recomanda incepatorilor.  De mentionat este ca ofera suport pentru arhitectura PowerPC (PPC). Link: www.fedoraproject.org .

Haiku este un sistem de operare relativ nou inspirat de BeOS si orientat inspre  PC-uri. Are o interfata intuitiva si din cate am vazut pe slide-uri, un installer foarte practic. Desigur e open-source si poate fi un start bun pentru oricine vrea sa ia parte la aceasta miscare – fiindca am vazut cateva tutoriale pe blogul lor cum sa programezi aplicatii pentru Haiku. Link: www.haiku-os.org .

Din cate stiu, Mandriva are o versiune dedicata pentru notebook-uri MUD Netbook Edition v.3 iar cativa italieni,  Mandriva Italia Backports, au facut o compilatie pentru gameri – adica vreo 4.7 GB de jocuri ajunsa acum la versiunea 1.0 Mib-Live Games.

Salut initiativa oricui de a incerca un SO gratis. Daca privim in istorie o sa vedem ca au trecut vreo 25 de ani de cand a inceput era programarii pe PC-uri –  adica oricine avea un PC putea sa faca un program care sa mearga si pe alte PC-uri. Deci apare si intrebarea mea: Dupa atatia ani de programare mai are sens sa apelam la un sistem de operare platit? In vremuri in care aproape oricine poate sa isi faca propriul lui sistem de operare?

6 thoughts on “Cateva sisteme de operare ce merita experimentate”

  1. Si eu am sa incep sa lucrez cu Linux, am o materie la faculta = sisteme de operare, care chiar m-ar interesa sa o stiu bine. Ne-a vb profu de Linux, de versatilitate si ceea ce inseamna de fapt un sistem de operare (no graphic interface, just commands), cool stuff! Sper sa ma tin de ele!

Comentariile sunt închise.