Cateva sisteme de operare ce merita experimentate

Dupa zicala „Cele mai bune lucruri in viata sunt gratis!” am sa ve prezint cateva sisteme de operare care cred eu merita incercate cel putin din 3 motive:
– sunt gratuite si open-source;
– nu au virusi;
-ne ofera o alta perspectiva asupra „cutiei negre”.
Si primele trei de aici pot concura fara sfiala Windows, avand unele facilitati mai avansate.

Ubuntu. Este poate cel mai cunoscut in Romania, atat datorita forumului dedicat cat si probabil usurintei cu care se instaleaza, configureaza si updateaza.  Pe langa asta versiunea pentru sa server este foarte raspandita. Discul de instalare contine o multime de aplicatii pe toate gusturile. Se descurca foarte bine instalat si pe laptop ca si pe un desktop sau de ce nu un mini-PC –  eu l-am instalat pe un Asus Eee PC de exemplu. Versiunea in romana o gasiti la www.ubuntu.ro .

Mandriva este SO-ul pe care l-am instalat acum mai bine de 6 luni pe laptop-ul meu DELL Inspiron 1526, in versiunea One. Si de atunci n-am avut nici o problema cu el se misca la fel de bine ca in prima zi. Ramane in sdand-by si 8 ore si mai ramane 60% din baterie – o performanta pe care nu am reusit-o cu Windows. Eu cel putin sunt foarte multumit de el. Intrati pe www.mandrivausers.ro .

OpenSuse desi n-am avut o intalnire fata in fata cu el, cunosc pe cineva care-l foloseste de mai bine de 2 ani. Cameleonul se pare a fi un animal foarte bun de companie. A ajuns la versiunea 11 si se bucura de o comunitate mare. Comunitatea din romania se aduna pe www.suseromania.ro .

Fedora acum Fedora Project s-a desprins din Red Hat si este o distributie cu traditie, ajunsa acum la versiunea 12. Nu l-am vazut instalat pe laptop insa pe desktop-ul meu s-a comportat foarte bine cateva luni – practic nu-i lipseste nimic. Nu l-as recomanda incepatorilor.  De mentionat este ca ofera suport pentru arhitectura PowerPC (PPC). Link: www.fedoraproject.org .

Haiku este un sistem de operare relativ nou inspirat de BeOS si orientat inspre  PC-uri. Are o interfata intuitiva si din cate am vazut pe slide-uri, un installer foarte practic. Desigur e open-source si poate fi un start bun pentru oricine vrea sa ia parte la aceasta miscare – fiindca am vazut cateva tutoriale pe blogul lor cum sa programezi aplicatii pentru Haiku. Link: www.haiku-os.org .

Din cate stiu, Mandriva are o versiune dedicata pentru notebook-uri MUD Netbook Edition v.3 iar cativa italieni,  Mandriva Italia Backports, au facut o compilatie pentru gameri – adica vreo 4.7 GB de jocuri ajunsa acum la versiunea 1.0 Mib-Live Games.

Salut initiativa oricui de a incerca un SO gratis. Daca privim in istorie o sa vedem ca au trecut vreo 25 de ani de cand a inceput era programarii pe PC-uri –  adica oricine avea un PC putea sa faca un program care sa mearga si pe alte PC-uri. Deci apare si intrebarea mea: Dupa atatia ani de programare mai are sens sa apelam la un sistem de operare platit? In vremuri in care aproape oricine poate sa isi faca propriul lui sistem de operare?

Tutorial de instalare driver nVidia pe Fedora

Am sa descriu in cele ce urmeaza cum se instaleaza un driver grafic pe Fedora. Eu am fedora 7 si o placa video nVidia insa procedura este asemanatoare pentru toate distributiile linux bazate pe rpm (PCLinuxOS, YOPER, BerryLinux etc, o lista completa gasiti aici).

Daca ai placa video ATI poti afla multe informatii pe forumul Fedora , altfel pentru alte placi video cel fi bine sa te documentezi intai pe sit-ul producatorului. Sa trecem la treaba:

  • In primul rand va trebui sa downloadezi de pe site-ul nvidia diver-ul. Eu il recomand pe 169.12, evitati cele „legacy” deoarece pot provoca probleme ciudate pe linux.
  • Vei downloada un fisier .run, pe care iti recomand sa il muti intr-un director sub userul tau (de exemplu root/ sau /)
  • Deschide consola si scrie init 3 dupa care dai Enter. Vei trece in modul consola, si e nevoie sa te loghezi ca root.
  • Apasa ALT+F2 introdu „root” si parola si apoi ruleaza in consola: sh , unde reprezinta calea catre fisiserul .run pe care l-ai downloadat. De exemplu daca am downloadat fisierul NVIDIA-Linux-x86-169.12.pkg1.run si se gaseste in Downloads atunci comanda va arata asa: sh /root/Downloads/NVIDIA-Linux-x86-169.12.pkg1.run . Apesi Enter si urmezi instructiunile.
  • Ti se va cere la un moment dat sa faci un update la kernel, deoarece driverul s-ar putea sa nu gaseasca kernelul potrivit, poti sa alegi NO adica sa nu downloadeze kernelul de pe ftp de la nvidia, iar setup-ul isi va compila singur kernelul.
  • dupa ce s-a terminat aceasta faza, daca computerul nu se restarteaza automat scrie in consola reboot .
  • Dupa restartarea computerului, ar trebui sa apara logo-ul nVidia ceea ce inseamna ca ai instalat driverul corect, daca nu nu e nici un motiv de ingrijorare, inseamna ca vom avea de editat manual fisierul xorg.conf.
  • Du-te in diretorul /etc/X11/ si deschide cu un editor de text fisierul xorg.conf si editeaza-l cum scrie aici: Manually Editing the Configuration File
  • Apasa Ctrl+ALT+Backspace pentru a restarta serverul X.
  • Pentru a verifica daca ai acceleratie 3D scrie in consola glxinfo. Pe primele linii trebuie sa vezi: direct rendering: Yes. Inseamna ca driverul tau e instalat corect si functioneaza.

Pentru cei care vor sa se bucure de efecte graice va recomand XGL si Beryl. Tot pe forumul Fedora se gasesc instructiunile de instalare, cauta topic-ul Howto for F7.
Fedora + Gnome +XGL:

https://youtube.com/watch?v=uoaXtNP8CeE%26hl%3Den