Erori de succes – 404

Daca tot am inceput seria cu erori, am sa continui, de aceasta data am sa va prezint ceva util si practic totoata oricui detine sau vrea sa faca un sit. Ca orice entitate care navigheaza pe web, sunt sigur ca v-ati intalnit cu 404 (Page Not Found). As putea spune o eroare chiar faimoasa. Puteti admira cateva la area 404, un site dedicat acestori erori.

Pentru cei mai putin initiati in web, acesta eroare este data de catre server daca pagina ceruta de browserul tau nu exista. Desi nu e o deloc placut sa primesti o asfel de eroare pe un site, chiar daca nu exista nici un link rupt, aceste erori apar din divesre motive: pagini expirate indexate in motoarele de cautare, erori de url-rewriting sau de programare, link-uri gresite pe site, sau pur si simpu un user modifica deliberat url-ul. Iar de cand au aparut paginile dinamice, magazinele virtale site-uri cu sute de pagini, probabilitatea de a avea o astfel de eroare pe site este foarte mare. In cifre vorbind 404 are pentru un site de 50 de pagini in medie 300 de hits-uri pe luna. Mult nu! Oricum ar fi pagina implicita a Apache-ului pentru astfel de erori este de departe cea mai putin prietenoasa cu utilizatorul.

De aceea o pagina personalizata 404 controlata din .htaccess e ideala.

Daca veti rasfoi netul veti vedea ca exista pareri impartite despre pagina ideala 404.
Arhitectii SEO spun ca 404 ideal e harta site-ului. Nu ii contrazic, au dreptate insa daca tot am facut o harta a site-ului pentru cei care intampina probleme la navigare de ce sa nu am o pagina speciala pentru 404?
Astfel pe langa faptul ca-l voi informa pe vizitator ca pagina nu exista pot sa-i ofer si link-uri
importante catre sectiunile site-ului sau de ce nu informatii despre site, daca am o firma despre activitatea firmei date de contact si chair imagini. Voi oferi informatia utila oricui se pierde pe site-ul meu fara sa mai fie nevoie sa navigheze pe alte pagini. Tehnologiile de azi, PHP, ASP, Flash, ne permit sa facem fisierul 404 cum dorim. Putem parsa pana si ultimele stiri sau pune chiar Ad-Sense. Pe langa aceste facilitati, o astfel de pagina reprezinta intodeauna siguranta ca nimeni nu primeste erori la tine pe site.

Mai ales daca site-ul e in constructie, sau schimbi design-ul site-ului, e recomandat o astfel de pagina care va fi colacul de salvare pentru multi vizitatori. In plus nici motoarele de cautare nu vor ignora aceasta pagina. De fapt chiar motoarele de cautare sunt cele mai vizate sa se piarda pe site.

•Cum faci un 404 personalizat?
Pentru asta in primul rand trebuie sa creezi pagina. De exemplu sa-i zicem ‘404.php’. Pentru simplificare il plasam in directorul radacina al site-ului: www.situlmeu.com/404.php. Binenteles daca vrem putem sa-i facem si url-rewriring punand regula urmatoare in fisierul .htaccess: RewriteRule ^eroare404.html$ 404.php [L] – adica daca se cere pagina ‘eroare404.html’ ii returnam pagina 404.php.

Apoi pentru a avea aceasta pagina ca 404, in loc de cea implicita a Apache-ului, tot in .htaccess, preferabil la sfarsit dupa regulile de url-rewriting, adaugam urmatoarea linie: ErrorDocument 404 eroare404.html .

Practic sintaxa este urmatoarea: ErrorDocument . Unde <file_path> poate fi catea absoluta (cu http://) sau relativa (../file.html) catre fisier iar <error_number> numarul erorii. Cred ca ati observat cat de simplu este sa scapam de erorile suparatoare din site-ul nostru. Ba chiar mai mult putem defini pagini pentru toate tipurile de erori, pe care le poate returna serverul, respectiv Apache-ul. De exemplu daca vrem o pagina speciala pentru eroarea 500 procedam la fel ca si in cazul 404 doar ca linia va arata asa: ErrorDocument 500 eroare500.html .

Daca ai de setat o pagina 404 pe IIS gasesti informatii pe 4guysfromrolla.com. De asemenea informatii despre acest tip de eroare gasesti pe HTTP 404.

Vedem ca tehnologiile folosite pentru dezvoltarea internetului, sunt tot mai variate si mai elaborate. Un lucru e cert, nu putem scapa de erori, insa le putem da personalitate.

One thought on “Erori de succes – 404”

  1. Nu am inteles mare branza. Nu pentru ca ai fi tu neexplicit,ci pt ca ma doare capul. De azi dimineata caut o modalitate sa corectez 173 de erori de pe o pagina a sitului meu si nu gasesc un program. Ma refer la corectare automata (ca nu-s nebun sa o fac manual).In fine,o sa trec maine dimineata sa mai citesc odata articolul.Poate ca il inteleg atunci.
    La revedere :(

Comentariile sunt închise.