The hardware will fail!

Acum vreeo trei săptămâni, am început să am probleme cu MacBook-ul. Prima dată am observat că îngheață ecranul și nu mai răspunde la nici o comandă decât la restart cu apăsat pe buton. La început am zis că e de la ceva driver sau aplicație – folosesc Chrome tot timpul așadar l-am considerat inculpat.

În primele patru zile nu se întâmpla așa des,  poate de două ori pe zi. Enervant, dar îmi zic că o să încep să folosesc Safari și să postez un bug report la Google. Ei bine peste câteva zile, într-o întâlnire la servici dimineața deschid Safari intru pe project manager și când discuția era mai intensă lovește din nou. Scuze, restart și reluăm discuția. Dar peste 5 minute lovește din nou. ”Asta nu miroase a bine”, îmi zic dar fiidcă eram aproape pe terminate îl las oprit.

Ajung înapoi la birou și dau să-l pornesc în safe mode . Ajung la ecranul de log in, dar cum introduc parola și dau Enter, îngheață din nou. Destul de derutat de această dată, decid că ar fi o idee bună să salvez datele importante din acea zi dacă mai pornește… .

Spre surprinderea mea la startup normal pornește. Intru în terminal ”git add, … git push, vagrant package”, dar la ultima comandă îngheață din nou. Decid să investighez consola și acolo apare pentru câteva secunde ”kernel_panic”. ”Ar putea să fie un driver, sau placa video…” îmi zic – dar dacă e hardu!

Decid să nu mai pierd vremea, dacă e hardu recuperarea cu Time Machine nu e o opțiune , iar după o convorbire telefonică cu suportu de la Apple (thumbs up)  mi-a confirmat cele mai sumbre gânduri. De fapt am încercat time machine, cu recovery mode dar nu reușea să-mi vadă hdd-ul.

Îl duc la Apple Store în Stratford și la genius bar în teste apare pe ecran imaginea de mai sus.
Au înlocuit hard-diskul, acoperit de garanție. Am pierdut o zi și câteva fișiere la care lucram în dimineața aceea – din fericire ușor de refăcut, însă m-am ales cu un ssd nou.

Așadar cred că cea mai importantă lecție de aici e că nu poți avea încredere în hardware, la o adică o să dea colțu. Backup-uri dese și atenție mai mare la kerel panics.

Păreri după două luni ca utilizator de Mac

Știu, am lipsit o bucată bună de timp de pe blog, fără vreun update… . Ei bine mă puteți găsi și pe twitter la @adrian_silimon sunt mai activ.

Dar, să vă spun pe unde am fost, ce am făcut:

M-am convertit la MacOS: cu un MacBook Pro 13″; după o lungă perioadă de Windows Vista și apoi 7, care o să recunosc chiar mi-a plăcut, am decis că Mac se potrivește mai bine nevoilor mele. Îmi place durata de viață a bateriei și portabilitatea – ușor și rezistent. Îmi displace faptul că disiparea căldurii se face prin spate, așa că uneori când hdd-ul e foarte ocupat, și ții notebook-ul pe picioare poți avea impresia că frige. E doar impresia, nu se încălzește chiar așa tare.

Apoi mi-ar plăcea dacă ar fi mai multe jocuri AA+ optimizate pentru Yosemite. Am încercat Metro Last Light, dar pe yosemite unele efecte grafice și meniul se comportă ciudat, făcându-l foarte greu de jucat.

Cu bateria obțin între 5 și 7 ore, depinde cum îl folosești: filmele și navigarea pe internet consumă mai multă baterie, pe când la redactarea de documente offline și email-urile cosumul este mult redus.

Îmi lipsește tasta Delete, însă sistemul de operare a fost ușor de prins, mai greu mi-a fost să mă obișnuiesc cu gesturile și natural scroll. Per ansamblu MacOS este foarte ușor de prins din prima, și înțeleg de ce e greu să treci de la Mac la Win și invers. Dar după mai bine de două luni de utilizare, cred că singurele domenii în care excelează Windows sunt jocurile disponibile și portabilitatea sistemului de operare.

Terminalul – o da, de când mi-am dorit să revin la paradigma de lucru din linux. Nici nu cred că există vreo aplicație care să o folosesc mai mult – poate Chrome. Aici e și fișierul .bash_profile pe care îl folosesc:  https://gist.github.com/adrian7/b5500ac00efd0ca5ba4c

Consider Mac o unealtă foarte bună pentru inginerii web, sau programatori în general – cu excepția celor care C#.

Aplicații care mă ajută: Spectacle, RSS Bot, Transmit și desigur Calendar.