Băieții trag de fiare, iar fetele mănâncă prăjitură!

Rulează de câteva luni o campanie de publicitate la o companie cu birouri la noi în urbe, din care bag-samă au nevoie de capete luminate cărora să le dea de lucru, sau să tragă de fiare și să mănânce prăjituri – încă nu mi-e clar. Căci, vedeți voi, campania cu pricina pune accentul pe individ, adică: în orice categorie te afli, la ei îți găsești cu siguranță locul, căci sunt o echipă de speciali: cu stamina, raw cakes și din alea. Ei, despre profesionalism, spirit de echipă, egalitate, incluziune socială și din astea puteți afla pe Glassdoor, căci campania lor nu prea excelează la din astea.

Da, sunt indignat și uimit din nou de faptul că această campanie prezintă femeia inferioară și incapabilă de sporturile și pozițiile pe care le fac bărbații! Practic ce extrag eu de aici e așa cum am scris în titlu:

”Băieții au stamina frate, fetele s-ar putea să aibă gust!”
”Ai coaie – promovezi la lead, n-ai coaie – mânânci prăjituri!”
”Fă, ți-am adus un raw cake, bagă în tine, că io am de tras niște fiare!”
”Barosane, dăm și noi o liniuță la pădure! Fetele ies în oraș, la cake!”

Sper că v-am pornit și pe voi, hai să reacționăm!

P.S. O să ziceți că am ignorat complet fata care face paragliding sau ăla care e wine expert. Sau pe tipa care e pasionată de sport. Dar în oraș, pe panourile publicitare  sunt doar cele 3 spoturi de mai sus.  Sunt sigur că au companie diversă, ca să fac o paralelă, la fel ca și PSD-ul! Dar contează cum te poziționezi, nu-i așa?!

Reclame pentru femei

Helen Twelvetrees (1936)Încep acest articol prin a menționa că cei ce mă cunosc știu că nu sunt un misogin, iar celor ce nu mă cunosc le spun că sunt uneori uimit și chiar indignat de diferențele de atitudine față de sexe care le observ în societatea modernă.

Pe scurt:

Urmărind azi știrile, am văzut, într-o pauză de publicitate o reclamă la un produs de întreținere a părului – pentru femei. Cred că dacă aș fi femeie, urmărind reclama respectivă ar fi două posibile urmări:

  1. Aș avea un orgasm doar gândindu-mă la cât de perfectă și de atrăgătoare m-ar face produsul respectiv;
  2. Aș arunca televizorul pe fereastră indignată de  cât de incultă și ușor de manipulat mă identifică ca posibil client reclama respectivă.

Numai mie mi se pare sau reclamele pentru bărbați sunt de obicei mai aproape de realitate. ”La o bere în natură” mi se mai aproape de realitate decât ”păr roșcat și strălucitor și elastic după o baie în piscină”.

Eh da o să-mi spuneți că încerc să compar capra cu varza dar nu-i așa că produsele din reclamele ”pentru femei”: nu țin de cald, nu țin de foame, nu țin de urât. Bine poate sporesc gradul de confort, dar nici una dintre nevoile de bază. Și dacă asta vine la pachet în conceptul de ”femeie independentă” ori se merge prea departe și ”nu mai vedem pădurea din cauza copacilor” ori e un concept complet greșit ca mod de viață.

Fotografie din colecția Bibliotecii de Stat din New South Wales cu actrița Helen Twelvetrees.