Reclame pentru femei

Helen Twelvetrees (1936)Încep acest articol prin a menționa că cei ce mă cunosc știu că nu sunt un misogin, iar celor ce nu mă cunosc le spun că sunt uneori uimit și chiar indignat de diferențele de atitudine față de sexe care le observ în societatea modernă.

Pe scurt:

Urmărind azi știrile, am văzut, într-o pauză de publicitate o reclamă la un produs de întreținere a părului – pentru femei. Cred că dacă aș fi femeie, urmărind reclama respectivă ar fi două posibile urmări:

  1. Aș avea un orgasm doar gândindu-mă la cât de perfectă și de atrăgătoare m-ar face produsul respectiv;
  2. Aș arunca televizorul pe fereastră indignată de  cât de incultă și ușor de manipulat mă identifică ca posibil client reclama respectivă.

Numai mie mi se pare sau reclamele pentru bărbați sunt de obicei mai aproape de realitate. ”La o bere în natură” mi se mai aproape de realitate decât ”păr roșcat și strălucitor și elastic după o baie în piscină”.

Eh da o să-mi spuneți că încerc să compar capra cu varza dar nu-i așa că produsele din reclamele ”pentru femei”: nu țin de cald, nu țin de foame, nu țin de urât. Bine poate sporesc gradul de confort, dar nici una dintre nevoile de bază. Și dacă asta vine la pachet în conceptul de ”femeie independentă” ori se merge prea departe și ”nu mai vedem pădurea din cauza copacilor” ori e un concept complet greșit ca mod de viață.

Fotografie din colecția Bibliotecii de Stat din New South Wales cu actrița Helen Twelvetrees.