California Dreamin’

Incep si eu cu titlul renumitului film al lui Cristian Nemescu. Dupa ce l-am vizionat, am ramas cu o imagine, mai detaliata si mai putin cenzurata a americanilor. Mesajul transmis, prin coliziunea ideologica dintre Doiaru si comandantul armatei americane, contureaza foarte clar politica externa a Americii din ultimii 10 ani, redusa de aceasta data in universul satului romanesc.
Informatii detaliate despre film gasiti pe IMDB. Va recomand acest film, merita vazut.

In fine, azi am auzit si eu vestea: Barack Obama, va conduce America pentru urmatorii 4 ani. Sper sa schimbe imaginea politicii externe a Americii, intr-una mai toleranta, si sa reduca mania inarmarii statelor satelit, care si asa pana acum, decat sa-si dovedeasca eficacitatea, nu a facut altceva decat sa genereze panica in randul altor superputeri.

Cel mai probabil, nu va reduce arsenalul, deoarece asta nu-i va aduce nici un avantaj real, si mai ales ca acum fondurile se concentreaza pe reducerea deficitului monetar. In Romania, nu am simtit inca efectele acesteia, cel putin cursul valutar nu face hop-uri.

Dar sa nu ma dezlipesc de subiect, ia te uita ca avemn si noi campanie, de data asta avem si vot uninominal. Bun lucru, le va ajuta pe partide sa-si promoveze resursele umane. Si bine ar fi sa si faca asa, inainte de a-si promova mancarea, fondurile, concertele s.a.m.d. , lucrusoarele pe care le primeste romanul ca sa nu uite sa treaca pe la urna.
Iar alea care au fost pana acum, sa fie primite….

Penumbra

Am asistat si eu ca si alti romani, care sunt la curent cu situatia politica internationala, la evolutia conflictului din Georgia. Ei bine aici se poate obiecta, conflictul a fost in Abhazia si Osetia de sud. Dar aceste doua regiuni, apartin Georgiei, sau nu. Cert nu este inca ale cui sunt.
Insa sa trecem la lucruri certe.
Cineva amintea intr-un comentariu pe un site al unui ziar romanesc de „imperialismul rusesc”. Si avea dreptate omul, asa este cele doua regiuni nu sunt altceva decat tentative ale rusiei de a-si impune administratia in zona (vezi cazul Transnistria). Dupa ce m-am informat si eu mai mult, am ajuns la concluzia ca acest conflict face parte dintr-un sir lung de actiuni, care au ca scop obtinerea controlului in zona. Cateva coincidente zic eu, deloc de neglijat mi-au dat de gandit:
1. Actualul ministru de externe rus: Igor Sergeyevich Ivanov provine dintr-o familie formata dintr-un tata rus si o mama georgiana.
2. Fostul ministru de externe rus: Yevgeny Maksimovich Primakov s-a nascut la Kiev, insa a copilarit in Tbilisi.
Ok, nu sunt superstiotios deloc, insa abia astept sa vad cine urmeaza!

Ei bine acum sa privim si cealalta parte a monedei.
Daca ne gandim putin, rusii sunt cuminti in comparatie cu vecinii lor de peste ocean – SUA. Pentru americani, nu imi ramane decat sa enunt : Irak, Iran, Iugoslavia, Golf, Vietnam….; toate cu „razboiul din” in fata. Pe langa asta, asa-numitul „scut antiracheta”, care practic este un buncar cu rachete, plasat in tot mai multe tari (Polonia, Cehia….), nu este altceva decat o invitatie la bataie pentru rusi.

Poate multi care cititi aceste randuri stiti deja despre ce vorbesc. Nu vreau sa provoc nici un sentiment negativ, insa cred ca este important sa stim ce se intampla. Sincer nu im place modul in care cele doua tabere mentionate mai sus isi regleaza conturile, fie de unele singure sau in interactiune…

Sper ca nu v-am luat prea mult din timpul pretios cu acest articol.
Eu imi pun ceasul, sa sune maine dimineata la 6:00. Sa auzim de bine!