O problemă de originalitate?

Vi s-a întâmplat să auziți o piesă, la radio sau la TV, și să vă dați seama că sound-ul seamană foarte mult cu o altă piesă pe care obișniuați să o ascultați cu mult timp în urmă? Mie mi s-a întâmplat de câteva ori, și vorba aia – nici nu știi de unde sare iepurele! Să vă prezint câteva exemple:

Depeche Mode – Precious (disco mix) 2005

vs.

Timbaland ft Keri Hilson – The way I are 2007

—————————————————————————————————————————————
Alp vs Outwork – Fiesta Elektronika 2007

vs.

Alexandra Stan – Lolipop 2009

Nu vreau să spun că sunt plagiat, și nici nu cred că pot fi considerate deoarece nu se adresează acelorași segmente de ascultători și nici nu fac parte din aceleași genuri muzicale, însă că au o problemă de originalitate – cred că da. Și dovedește că muzica nu s-a schimbat prea mult în ultimii 10 ani. Sunt sigur că foarte puțini au auzit vreodată disco-mix-ul de la Precious, probabil fanii Depeche Mode sau Fiesta Elektronica, însă celelalte două ”variante” dacă pot să le zic așa, au fost auzite de milioane de oameni, pentru că sunt mai ușor de digerat, au avut un videoclip s-au dat la TV și la radio – într-un cuvânt au fost promovate. Și cam asta face pentru muzica comercială – care e creeată ca să vândă. Să aibă un mesaj simplu, un ritm ușor de fredonat dacă se poate câteva fete în decor și niște mașini mari cu șoferi de culoare și lanț de aur la gât. Și dacă e așa atunci ce rol mai are artistul? Mascotă?!!!

Nu încerc să generalizez,  e foarte bine atunci când artiștii fac muzică comercială. Mă adresez unor segmente în care cei care fac muzică au foarte puține în comun cu arta, și nu pot să pun astfel de muzică la mine pe blog!

4 thoughts on “O problemă de originalitate?”

    1. Cea de la Depeche Mode a fost lansată în 2005 iar, cea a lui Timbaland în 2007, deci cred că e invers. Timbaland s-a inspirat din mix-ul Precious.

Comentariile sunt închise.